Vom plăti o garanție pentru ambalaje și PET-uri în magazine

Ministerul Mediului lucrează la un proiect de modificare a legislaţiei, astfel încât magazinele să perceapă o garanţie pentru ambalaje şi PET-uri, pentru a creşte cantităţile reciclate, a declarat, astăzi, ministrul Costel Alexe.

Lucrăm în acest moment la un proiect care să ne ajute pe noi toţi ca ţară şi pe toţi cei care sunt implicaţi în această industrie, autorităţile locale de asemenea, la un proiect care să transforme România din ţara gropilor de gunoi în ţara reciclării, pentru că astăzi aruncăm cantităţi impresionate de materiale reciclabile la groapa de gunoi, care în mod normal ar trebui să fie depozite ecologice de deşeuri„, a spus Alexe.

El s-a referit la un sistem de garanţii şi returnare.

Vrem ca fiecare dintre noi să-şi poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate, în supermarketuri sau alte spaţii special amenajate pentru acest lucru.

De exemplu, atunci când vă cumpăraţi o sticlă de băuturi răcoritoare, acea sticlă să poate o garanţie simbolică pe care să o primească cetăţeanul român imediat ce a returnat ambalajul gol. Este mult mai simplu aşa„, a mai afirmat ministrul.

Totuși, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Ferchet, a declarat că „e și o chestiune de fezabilitate. Dacă putem pune o garanție la un PET sau o sticlă, e simplu, o cumpărăm de la un magazin după care o returnăm magazinului și ne primim, înapoi, garanția. Din nefericire, posibilitățile de implementare la un astfel de sistem se opresc, pentru că nu putem pune garanție la un ambalaj de ciocolată, la o baterie

PUBLICITATE