TOP destinații de vizitat când călătorești în România

Descoperă care sunt destinațiile turistice de vizitat atunci când călătorești în România. Lista cu cele mai apreciate destinații pentru turiști în 2024.

România – țara cu ofertă completă pentru turiști în 2024

România ar trebui să figureze pe harta oricărui turist care își dorește să descopere locuri pline de istorie și cultură și să interacționeze cu bucătăria tradițională. Având parte de toate formele de relief, România încă se află departe de potențialul său, rămânând în continuare o țară subestimată, mai ales la nivel de turism.

De exemplu, abia acum se pun bazele turismului sportiv în România, acesta fiind mai degrabă dezvoltat pe partea online, acolo unde site-urile cu jocuri de cazino, precum cele de pe platforma Ice casino Romania și pariuri sportive se află în plin avânt. Însă, la nivel de turism terestru mai sunt multe lucruri de pus la punct, din moment ce valoarea încasărilor din turism pentru 2024 sunt estimate la 2.58 miliarde de dolari (Statista).

În continuare România rămâne celebra datorită mitului Contelui Dracula, dar mai puțin a castelelor ridicate de figura istorică care stă la baza acestui mit, domnitorul Vlad Țepeș. Însă, din Delta Dunării și până în nordul Moldovei, în zona mănăstirilor, țara noastră rămâne în întregimea ei o vastă zonă de explorat și de descoperit de către turiștii locali și internaționali.

Care sunt cele mai atractive zone turistice din România?

Țara noastră tinde să devină cunoscută din punct de vedere al turismului prin intermediul Regelului Charles și al lui Charlie Ottley, care au promovat puternic în ultimii ani România. Însă, atunci când ești turist în această regiune a Europei de Est poți să alegi orice punct de pe harta României și vei avea parte de o experiență inegalabilă la nivel de istorie, cultură și artă gastronomică.

Pornind din partea de sud, în Dobrogea, sunt de vizitat Cheile Dobrogei, cetatea Histria, Biserica Îngropată (Istria), cetatea Capidava, Tropaeum Traiani, cetatea medievală Enisala, biseria Niculițel și lacul de smarald de la Iacobdeal. Desigur, călătoria dobrogeană trebuie să includă și Delta Dunării cu un periplu prin satele pescărești lipovene.

Zona Muntenei trebuie să includă un popas în București, care să includă Centrul Vechi, Muzeul Satului și Palatul Parlamentului și să includă Curtea de Argeș cu mănăstirea Curtea de Argeș și Târgoviște cu Turnul Chindiei. Pentru amatorii de drumeții montane, Transbucegi merită atenția datorită peisajelor și formațiunilor stâncoase Babele și Sfinxul, dar și Peșterii Ialomiței. Nu trebuie uitate nici Lacul Scropoasa sau Cascada 7 Izvoare. Drumeția prin ținuturile muntene trebuie să includă și Vulcanii Noroioși, Castelul Peleș, Castelul Cantacuzino și cetatea Poienari.

În Oltenia sunt de vizitat orașul Târgu-Jiu pentru monumentele lui Constantin Brâncuși, Craiova, Drobeta Turnu-Severin cu Cetatea Severinului, mănăstirea Tismana, Defileul Jiului, lacul Vidra și Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele. „Banatu-i fruncea” mai ales dacă poposești în Timișoara sau treci prin Clisura Dunării ori ajungi la Cazanele Dunării unde vei găsi statuia în stanca a lui Decebal.

Ca turist prin Banat trebuie să treci și Peștera Ponicova, Cheile Nerei, calea ferată de la Oravița până la Anina, Herculane, tunelul iubirii din Obreja și peștera Buhui. Plaiurile de dor din Maramureș sunt completate într-un mod unic de Cimitirul Vesel de la Săpânța, de muzeul Satului Maramureșean (Sighetul Marmației), de o călătorie cu mocănița pe Valea Vaserului sau de o vizită în satul Breb.

Lista de obiective de vizitat în zona maramureșeană trebuie să includă și mănăstirea Bârsana, satul Sacel, mănăstirea Rohia, Viseul de Sus și Lacul Albastru de la poalele Dealului Minei din Baia Sprie. Transilvania este o destinație de top din România, fiind reprezentativă din toate punctele de vedere (istoric, gastronomic, cultural), așa că, vizită trebuie să includă Sighișoara, Brașov, Sibiu, Alba-Iulia, Oradea și Cluj-Napoca.

Pe lista obiectivelor turistice se vor regăsi în mod obligatoriu Rimetea, Viscri, Biertan, castelul Bran, castelul Corvinilor, salina Turda, Peștera Urșilor, Pădurea Hoia-Baciu și castelul Banffy de la Bonțida. Moldova și Bucovina completează salba de destinații turistice de top din România, cu mănăstirile Voroneț, Putna, Văratec, Humro, Agapia, Moldovița, Golia, Miclauseni și Galata.

Acestora li se adaugă orașele Iași, Piatra Neamț, Botoșani și Bacău, dar și obiectivele turistice Ceatea Neamț, izvoarele minerale din Slănic Moldova, salina de la Târgu Ocna, casa memorială Mihai Eminescu, mausoleul de la Mărășești, parcul Ceahlău, cascadă Duruitoarea, lacul Izvorul Muntelui și parcul natural Vânători din Neamț.

De ce să alegi România ca destinație turistică?

România este una dintre țările în care viața în sălbăticie încă mai este la putere atunci când vine vorba de peisaje spectaculoase. Istoria este prezentă la tot pasul, de la cetățile medievale și bisericile fortificate până la muzeele și clădirile cu o arhitectură deosebită, specificată mai multor stiluri arhitecturale.

Cultura românească este una dintre cele mai diversificate, iar în ceea ce privește gastronomia, cu siguranță că bucătăria locală are darul de a satisface până și cele mai simandicoase papile gustative.  De asemenea, România se numără printre statele europene faimoase pentru festivalurile de muzică, așa cum sunt Untold, Neversea și Electric Castle. Așa că, orice turist va găsi ceva atractiv atunci când va călători în România!

PUBLICITATE