Taxe de înmormântare diferite în Neamț și în Bucovina: IPS Calinic oferă explicații

Problema taxelor de înmormântare a revenit în atenția publicului după ce un credincios din Neamț a adus în discuție practicile bisericești din Bucovina, comparativ cu cele din județul nostru.

Într-o scrisoare adresată Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, credinciosul și-a exprimat nemulțumirea legată de taxele percepute la înmormântare, inclusiv pentru trasul clopotelor.

„Sunt o persoană ce nu ține de locația Bucovinei, dar care a crescut și își trage rădăcinile din acest ținut. Nu vreau să dau nume, dar locația este în ……. Am participat la o înmormântare în zona aceasta și am rămas cu un gust amar ce ține de obiceiuri bisericești, comparativ cu jud. Neamț.

Cea mai tristă situație este când biserica are taxe și reguli pe banii enoriașilor. Vreau să îmi spuneți cât este taxa de înmormântare cerută de Arhiepiscopie, cât este taxa de botez și taxa de căsătorie?

Menționez că dacă nu voi primi răspuns la unele întrebări voi vorbi personal cu Înaltpreasfințitul – șeful domniilor voastre. Nu vreau să dezvoltăm o dispută religioasă, nechibzuită, dar să ai taxă ca preot fără chitanță explicativă (și ce taxă) mi se pare o îndoctrinare profitabilă de pe urma tristeții sau bucuriei unei familii.

Să plătești clopotarul că apasă pe un buton cu taxă impusă, asemenea, să plătești groparul, am înțeles… deși… Chiar și orarul pus la capelă e o situație rușinoasă. Poate unii vor să plângă o noapte întreagă. Nu credeți totuși că prin astfel de comportamente preoții din subordinea dumneavoastră își iau locul de muncă (biserica) drept proprietate personală în care doar ei hotărăsc momentul când trebuie să te închini, în rest lăcașul fiind închis?” – este mesajul transmis de acesta

IPS Calinic a cerut clarificări de la părintele paroh responsabil, care a explicat că taxele sunt stabilite de Consiliul Parohial și se eliberează chitanțe pentru sumele încasate.

Potrivit răspunsului parohului, pentru depunerea decedaților la capelă se percepe o taxă de 300 de lei, iar pentru clopote, care sunt trase electric, se percepe o sumă între 250-300 de lei, în funcție de durata pentru care se trag.

A fost subliniat faptul că pentru înmormântare nu se impune o taxă fixă și că pentru orice sumă primită se eliberează chitanță.

De asemenea, s-a abordat și problema orarului capelei, care este deschisă între orele 7:00 și 21:00. Decizia a fost luată pentru a preveni incidente neplăcute care au avut loc în trecut și din cauza lipsei de personal pentru supraveghere pe timpul nopții.

„Referitor la sesizarea dumneavoastră, părintele paroh a făcut următoarele precizări:

«Cu privire la taxa pentru înmormântare, vă aduc la cunoștință că în ședința Consiliului Parohial din data de 02.02.2023 s-a hotărât ca cei ce doresc să depună pe cei decedați la capelă să contribuie pentru susținerea bisericii cu suma de 300 de lei, iar pentru clopote, care se trag printr-un sistem electric, cu suma de 250-300 lei, în funcție de câte zile se trag. În ceea ce privește înmormântarea, nu se impune taxă, iar pentru suma primită de la familie se eliberează chitanță. De asemenea, pentru capelă și clopote se eliberează chitanță.

În legătură cu programul de funcționare al capelei, acesta este stabilit între ora 07.00 și ora 21.00, deoarece în trecut s-au întâmplat și fapte care nu au nimic comun cu destinația capelei și nu avem angajați care să supravegheze pe timpul nopții spațiul.»

Sărbători cu mult bine!” – este răspunsul transmis pe site-ul Arhiepiscopiei de către IPS Calinic

PUBLICITATE