Salvamont Neamț: Riscul producerii avalanşelor în Masivul Ceahlău este maxim

Riscul producerii avalanşelor în Masivul Ceahlău este maxim, au anunţat, astăzi, salvamontiștii nemțeni. Potrivit acestora, alerta privind producerea unor avalanşe a fost ridicată la gradul 5, grad maxim posibil.

In Masivul Ceahlau , stratul de zapada masoara peste 80 cm si alerta cu privire la pericolul producerii avalanselor se mentine la cote maxime , gradul 5 din 5. Atat pe fata estica cat si pe cea vestica s-au produs in ultimele zile avalanse produse prin ruperea corniselor din Ocolasul Mare. Chiar daca dimensiunea lor nu este spectaculoasa acest tip de avalansa care urmeaza culoare de coborare inguste de tip jgheab sau canion si care se sparg in final in padure sunt cele mai destructive si cu sanse aproape nule de supravietuire. O echipa din cadrul serviciului care s-a deplasat ieri in vederea monitorizarii situatiei a inregistrat doua asemenea avalanse care au ajuns pana in drumul care urca spre Stanile -Jgheabul lui Voda ( drum inchis circulatiei publice). – notează Salvamont Neamț

Salvamontiştii mai atrag atenţia că în zona înaltă, mai ales în noaptea de sâmbătă şi duminică, vântul va atinge viteze moderate de 40 km/h, dar care vor genera o temperatură resimţită de corp în jurul valorii de -34 grade. (vezi articolul – AICi)

PUBLICITATE