Piatra-Neamț e praf! Cum NU ne protejează autoritățile de poluarea de pe șantiere

De aproximativ doi ani, locuitorii din Piatra-Neamț trăiesc cu disconfortul constant creat de șantierele care par să fi acaparat orașul. Aceștia au ajuns să se acomodeze cu slalomul printre grămezi de moloz, noroi în timpul ploilor, și praful persistent care se infiltrează în case.

Din păcate, aceste lucrări sunt derulate fără a se ține cont de condițiile de protecție a mediului. Iar cei care ar trebui să aibă „grija mediului”, nu iau deloc măsuri

Imagini și clipuri video din Piatra-Neamț, apărute pe rețelele de socializare, demonstrează și modul haotic în care se desfășoară lucrările, fără a lua în considerare impactul asupra mediului înconjurător.

Străzile orașului sunt acoperite de praf și mâl, rezultat al modului neadecvat în care sunt gestionate lucrările la coridoarele de mobilitate urbană. Nu se observă nicio echipare corespunzătoare cu garduri sau ecrane de protecție.

Pe lângă aceste aspecte, există șanțuri săpate care rămân deschise de peste un an, fără a fi finalizate.

În această perioadă, mașinile de pe bulevardele Traian și Decebal se trezesc dimineața acoperite de un strat de praf.

De asemenea, materialele de construcții sunt stocate la rădăcinile copacilor, iar în timpul lucrărilor au fost tăiate rădăcinile acestora.

Deși mașinile Gărzii de Mediu și comisarii instituției trec pe lângă aceste șantiere, în ultimii doi ani nu s-a făcut nicio inspecție a modului în care sunt executate lucrările sau a sursei poluării cu praf din municipiul Piatra-Neamț.

Într-un răspuns dat pentru stiri-neamt.ro reprezentanții Gărzii de Mediu Neamț transmit că „nu s-a efectuat nicio acțiune de inspecție și control la societățile care lucrează pe aceste șantiere”.

Cei de la Garda de Mediu Neamț ar trebui să ia exemple din alte orașe din țară, unde comisarii au verificat și sancționat lucrări similare.

Câteva exemple:

  • „Firma de construcții a fost sancționată pentru depozitarea neorganizată a deșeurilor de moloz și asflat, atât pe zona carosabilă, cât și printre arborii de pe aliniamentul stradal.” – VEZI ARTICOL AICI
  • „La data controlului se realizau lucrări de amenajare a trotuarelor, a pistei pentru bicicliști și de montare a instalației de udare prin picurare, fiind îndepărtate rădăcinile secționate ale arborilor ornamentali, în vederea pregătirii suprafețelor betonate.” – VEZI ARTICOL AICI
  • Amendă maximă pentru poluare cu praf dată unui constructor care modernizează un bulevard din oraș” – VEZI ARTICOL AICI

Și exemplele pot continua…

Nu se poate ca un oraș să sufere de poluare cu praf timp de doi ani, iar Garda de Mediu să nu facă nicio inspecție a lucrărilor din oraș.

Această situație arată fie incompetență, fie indolență, fie, mai grav, o posibilă colaborare subterană cu firmele care execută lucrările sau cu administrația locală care pare a fi tot mai indolentă.

PUBLICITATE