Peste 300 de școli, verificate de polițiști în Neamț. S-au aplicat 42 de sancțiuni

La începutul anului școlar 2024-2025, polițiștii din județul Neamț au desfășurat activități de control la 323 de unități de învățământ preuniversitar. Scopul a fost asigurarea pazei școlilor, verificarea transportului de elevi și prevenirea comercializării de produse interzise minorilor.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, peste 200 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura siguranța în unitățile de învățământ din județ, odată cu deschiderea anului școlar 2024-2025. Polițiștii din structurile de ordine publică, rutieră, analiză și prevenire a criminalității, siguranță școlară și proximitate au desfășurat activități specifice în zonele școlilor pentru a crea un climat de siguranță adecvat.

În județul Neamț, funcționează 323 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 304 sunt publice și 19 private. Premergător începerii anului școlar, polițiștii au efectuat controale pentru a verifica paza și protecția acestor unități. Dintre acestea, 292 au fost evaluate din perspectiva riscurilor la securitatea fizică, iar 241 de unități au implementat măsurile necesare. Totuși, 66 de școli nu au respectat cerințele minime de securitate, polițiștii întocmind procese verbale de control și stabilind termene de remediere.

Polițiștii au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor privind paza obiectivelor, conform Legii 333/2003. De asemenea, au fost verificate zonele din proximitatea școlilor pentru a se asigura respectarea prevederilor legale privind comercializarea de produse interzise minorilor și amplasarea semnalizărilor rutiere.

În ceea ce privește transportul elevilor, au fost verificate 107 microbuze școlare, dintre care 8 au prezentat defecțiuni, fiind retrase temporar din uz pentru reparații. De asemenea, 4 autovehicule nu aveau documentele necesare pentru transportul de elevi, iar unul nu deținea inspecția tehnică periodică valabilă.

Mai jos, comunicatul Poliției Neamț:

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, peste 200 de polițiști au luat toate măsurile necesare în vederea asigurării unui climat de siguranță corespunzător, în zona unităților de învățământ, care și-au deschis porțile pentru începerea unui nou an școlar.

În acest acest context, poliţişti de ordine publică, rutieră, ai structurilor de analiză și prevenire a criminalității, din cadrul structurilor de siguranță școlară și polițiști de proximitate, au desfășurat activități, în zona unităților de învățământ din județul Neamț.

În judeţul Neamț, în anul şcolar 2024-2025, funcţionează un număr de 323 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 304 sunt publice și 19 private, 106 unități de învățământ fiind în mediul urban și 217 în mediul rural.

Premergător începerii anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, au fost executate următoarele activități:

-Au fost organizate acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar, ocazie cu care au fost constatate următoarele:
– 292 unități de învățământ dețin analiza de risc la securitate fizică întocmită de către un evaluator de risc autorizat;
– 241 unități de învățământ au implementat măsurile de securitate stabilite în analiza de risc la securitate fizică ( 69 în mediul urban și 172 în mediul rural);
– 66 unități de învățământ nu au implementat cerințele minimale de securitate prevăzute în art. 81 din Anexa nr. 1 la H.G. nr. 301/2012 (10 în mediul urban și 56 în mediul rural);

Ca urmare a controalelor efectuate la unitățile de învățământ, organele de poliție au întocmit procese verbale de control în care s-au trasat măsuri și termene în vederea remedierii deficiențelor constatate pe linia sistemelor de securitate.

Polițiștii au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii 333/2003R privind paza obiectivelor.
► instruirea și verificarea respectării de către lucrătorii comerciali din zona unităților de învățământ a prevederilor Legii 61/1991R și Legii 349/2002R privind comercializarea băuturilor alcoolice, energizante și tutun către minori;
► verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor pentru pietoni, aflate în apropierea unităților de învățământ preuniversitar sau în imediata apropiere a acestora, precum și a amenajărilor rutiere și a dispozitivelor special realizate/amplasate în scopul asigurării siguranței pietonilor.
► desfășurarea de activități educativ-preventive și de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi.

Polițiștii din cadrul birourilor si formațiunilor rutiere au procedat la inventarierea microbuzelor destinate transportului de elevi, fiind verificate un număr de 107 microbuze școlare.
În 8 cazuri acestea prezentau diferite defecțiuni, fiind introduse in reparație sau parcate la sediul deținătorilor.

Au fost identificate 4 autovehicule care nu dețineau documentele specifice pentru tipul de transport efectuat (copia conformă a certificatului de transport) și un autovehicul care nu deținea Inspectia tehnică periodica valabilă.

Tot cu aceasta ocazie au fost instruiți și 102 conducători auto.

Polițiștii nemțeni urează mult succes tuturor celor care se află la începutul acestui drum plin de provocări și speranțe.

PUBLICITATE