OMS: primul tratament care reduce mortalitatea la pacienții bolnavi critic de COVID-19

Vești bune de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) după rezultatele unui studiu clinic din Marea Britanie care arată că dexametazona, un corticosteroid, poate fi salvatoare de viață pentru pacienții bolnavi critic de COVID-19.

În România, o cutie cu 5 fiole de dexametazonă injectabilă costă aproximativ 7-8 ron.

Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Marea Britanie de la începutul pandemiei, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți.

Dat fiind că este foarte accesibil ca preț, ar putea fi de asemenea un beneficiu uriaș în țările sărace care se luptă cu un număr mare de pacienți cu COVID-19.

Potrivit OMS, pentru pacienții aflați pe ventilatoare, s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ o treime, iar pentru pacienții care necesită doar oxigen, mortalitatea a fost redusă cu aproximativ o cincime, conform descoperirilor preliminare împărtășite cu OMS.

Beneficiul a fost observat doar la pacienții grav bolnavi de COVID-19 și nu a fost observat la pacienții cu boală mai ușoară.

Acesta este primul tratament care se dovedește a reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 care necesită suport pentru oxigen sau ventilator”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Aceasta este o veste grozavă și felicit Guvernul Marii Britanii, Universitatea din Oxford și numeroaselor spitale și pacienți din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire științifică de salvare.” – a mai spus Ghebreyesus.

Dexametazona este un steroid care a fost utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamația într-o serie de afecțiuni, inclusiv tulburări inflamatorii și anumite tipuri de cancer.

PUBLICITATE