O femeie a dat în judecată Primăria Piatra-Neamț pentru că nu a lăsat-o să devină bărbat

O persoană din Piatra-Neamț, a obținut în instanță dreptul de a-și schimba sexul și numele în documentele oficiale, după un proces împotriva Primăriei Piatra-Neamț. Instanța a decis, de asemenea, atribuirea unui nou cod numeric personal masculin.

Florina B., a câștigat procesul împotriva autorităților locale care au refuzat să îi schimbe sexul și numele în documentele oficiale.

Instanța din București a aprobat schimbarea sexului din feminin în masculin și a decis ca numele din documente să fie schimbat din Florina în Flo, conform dorinței reclamantului.

Reclamantul, diagnosticat cu disforie de gen, a susținut că atât comportamentul, cât și aspectul său biologic sunt în concordanță cu sexul masculin, iar instanța a confirmat aceste argumente, bazându-se pe documentele medicale și alte probe prezentate. Instanța a decis, de asemenea, atribuirea unui nou cod numeric personal (CNP) corespunzător sexului masculin.

Decizia a fost luată în baza respectării dreptului la viață privată și la autodeterminare, protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Autoritățile locale din Piatra-Neamț au fost obligate să facă modificările necesare în registrul stării civile și să elibereze un nou certificat de naștere pentru reclamant.

„Admite cererea formulată de partea reclamantă. Încuviințează schimbarea sexului părții reclamante, din femeiesc în bărbătesc, schimbarea prenumelui din Florina în Flo și atribuirea unui cod numeric personal corespunzător sexului bărbătesc.

Obligă Municipiul Piatra Neamţ – Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor- Biroul Stare Civilă să efectueze cuvenitele mențiuni în registrul stării civile și să elibereze un nou certificat de naștere, corespunzător respectivelor mențiuni. Ia act că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare la Tribunalul București…” – notează decizia instanței

PUBLICITATE