NEAMȚ: Ghid de bune practici pentru cei care blochează mașini în Piatra-Neamț

Un clip video care a devenit viral pe rețelele de socializare, demonstrează că imobilizarea autoturismului proprietate personală prin intermediul celebrelor blocatoare poate fi ilegală.

Clipul video a fost făcut la Timișoara, acolo unde în multe centre comerciale mașinile sunt blocate de diverse firme.

Polițiștii au explicat faptul că firma poate bloca roțile iar când vine șoferul îi poate cere taxa stabilită prin regulament. Dacă șoferul nu dorește să plătească taxa, firma trebuie să-i deblocheze roțile și apoi să-l dea în judecată pentru a primi „daunele”.

Firmele nu au voie să confiște mașinile prin blocarea roților dacă șoferul nu plătește.

Acest video poate reprezenta un ghid de „bune practici” și pentru cele două societăți din Piatra-Neamț care administrează parcările de reședință și cele cu plată orară.

În mod normal, blocatorul pus pe un autoturism nu poate să rămână acolo, imobilizând mașina, condiționat de efectuarea plății, fie că vorbim de parcări de reședință ori de cele cu plată orară.

În situația în care o persoană nu are bani asupra lui să plătească „amenda” pentru deblocare, acestuia trebuie să i se ridice blocatorul și să i se elibereze un proces-verbal de constatare a abaterii, urmând ca banii să fie achitați într-o perioadă de timp ulterioară.

Așa considerăm că este etic și corect. În realitate însă, nu știm să se elibereze astfel de procese-verbale de constatare în Piatra-Neamț, ba mai mult, SC Parking ține imobilizate autoturismele blocate peste noapte din cauză că nu există personal pentru tura de noapte care să intervină.

Aceste abuzuri se petrec din cauza faptului că pentru 30 sau 50 de lei, nimeni nu acționează în judecată astfel de proceduri care ar trebui să contravină legislației în vigoare.

Intervenția polițiștilor din Timișoara arată că legea poate fi aplicată și abuzurile pot fi stopate acolo unde chiar se dorește acest lucru.

PUBLICITATE