NEAMȚ: Cea mai mare creștere economică din țară, în 2019, la Neamț

Conform ultimului raport al Comisiei Naţionale de Prognoză, în anul 2019, județul Neamț se află pe primul loc în țară în cea ce privește creșterea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.

În anul 2019, județele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale PIB, față de anul precedent, au fost Neamț, Bacău și Teleorman.

La Neamț, creșterea a fost de 7%, urmat de Bacău cu 6,6%, Teleorman cu 6,2%, Cluj și Ilfov cu câte 6,1%.

La polul opus, creșteri de sub două procente s-au înregistrat în Prahova – 0,7%, Brăila – 1,8%, Tulcea și Timiș – 1,9%.

Per total România, creșterea calculată de Comisia Națională de Prognoză a fost de 4%.

Dacă ne raportam la valoarea PIB-ului în milioane lei, în județul Neamț a fost o creștere de la 12.797 milioane lei în 2018 la 14.513 milioane lei în 2019.

Pe cap de locuitor PIB-ul în județul Neamț a crescut de la 6.187 euro / cap locuitor în 2018 la 6.951 euro / cap locuitor în 2019.

Deși județul Neamț se află pe primul loc în țară la creșterea PIB-ului, atât pentru anul 2019, cât și pentru 2020, Comisia Națională de Prognoză clasează județul Neamț pe locul 4 la nivel național, în topul județelor cu cele mai mici salarii (brut și net) lunare. (vezi articolul AICI)

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză are rolul de a elabora studii şi prognoze pe termen scurt, mediu şi lung privind evoluţia economiei româneşti în ansamblu, pe sectoare şi în profil teritorial, sinteze macroeconomice, de a fundamenta orientările strategice de dezvoltare economico-socială şi măsurile de politică economică proiectate de Guvern, în concordanţă cu Programul de guvernare, precum şi de a coordona, împreună cu Secretariatul General al Guvernului, şi monitoriza politicile publice, cu deosebire ale investiţiilor în parteneriat public-privat şi din domeniul ajutorului de stat.

Comisia se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

PUBLICITATE