NEAMȚ: Carne suspectă de gripă aviară în Neamț

17 tone de carne de curcan de la fermele din zona unde este gripă aviară în Ungaria au ajuns în mai multe județe din România, printre care și Neamț, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor (ANSVSA).

Peste 17 tone de carne și organe de curcan din fermele din Ungaria restricționate din cauza gripei aviare au fost achiziționate de trei unități autorizate din Bihor, în perioada 4-11 ianuarie, și distribuite în 26 de județe din țară, anunță ANSVSA.

Cele 26 de județe sunt: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene”, spune ANSVSA.

Din întreaga cantitate, puțin peste trei tone se mai afla în termenul de valabilitate la momentul notificării și a fost retrasă de la raft, iar sub 40 de kilograme au fost neutralizate.

Comisia Europeană a transmis vineri o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care anunță că din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară cu tipul H5N8 au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea, precizează sursa citată.

Comisia Europeană a transmis vineri o notificare României, prin care o avertizează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară au fost sacrificați curcani, iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

România a transmis miercuri Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE) că a descoperit un focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, primul din țară după trei ani, care a ucis aproape 12.000 de păsări dintr-un total de 18.699 de la o fermă locală.

Țările membre UE sunt obligate să anunțe organizația mondială pentru sănătate animală dacă descoperă focare de pestă porcină sau gripă aviară înalt patogenă.

Luni, Ungaria a transmis OIE că a detectat un focar de gripă aviară înalt patogenă de tip H5N8 la o fermă de păsări din regiunea Komarom-Esztergom.

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen la păsări domestice atât în ţara nostră (la o fermă de păsări din judeţul Maramureș) cât şi în ţări învecinate (Ungaria, Polonia, Slovacia), DSP Neamț recomandă populaţiei următoarele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii:

  • spălaţi-vă cât mai des cu apă şi săpun pe mâini, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se procedează la ştergerea mâinilor cu alcool sanitar;
  • nu manipulați păsări moarte;
  • supravegheaţi copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave;
  • cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate;
  • anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  • acordaţi tot sprijinul personalului sanitar și autoritaţilor veterinare;

când preparaţi hrana:

  • separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
  • nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregãti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat;
  • spălaţi–vă pe mâini înainte, între și după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic;
  • nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic;
  • carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70° C;
  • înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun;
  • nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
  • după manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de mutaţia de tip A a virusului gripal.

Boala a fost descoperită  acum mai mult de 100 de ani în Italia şi s-a răspândit în întreaga lume.

Toate păsările sunt predispuse la infecţia cu gripă aviară, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele.

Păsările migratoare – raţele sălbatice, în mod special – sunt sursa naturală de gripă aviară, ele fiind şi cele mai rezistente la infecţii. Păsările domestice, inclusiv găinile şi curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală.

Omul se îmbolnăveşte prin contactul direct cu păsările afectate.

Semnele şi simptomele gripei aviare constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, tuse seacă, chinuitoare, respiraţie dificilă, stare generală alterată).

PUBLICITATE