Internațional: A ars catedrala Notre-Dame din Paris

Catedrala Notre Dame din Paris, simbolul Franţei, unul din cele mai iubite monumente ale creştinătăţii și cel mai vizitat monument istoric din Europa, a fost devastată de un uriaş incendiu. 

Sute de pompieri s-au luptat cu flăcările şi în timpul nopţii, reuşind să controleze incendiul, să salveze structura edificiului, dar şi unele dintre relicvele sacre pe care le adăpostea. Nicio persoană nu a fost rănită, însă dezastrul a șocat întreaga lume: simbolul Parisului și chiar al Europei a fost ruinat.

Conform observator.tv nenorocirea a început cu zece minute înaintea orei locale 19.00, când ultimii turişti tocmai părăseau catedrala, înaintea închiderii.

Focul a pornit în zona schelelor ridicate pentru renovarea clădirii şi s-a extins foarte rapid. Incendiul a izbucnit sub săgeata catedralei, care s-a prăbuşit.

Structura catedralei „este salvată și prezervată”, notează Le Figaro, care citează surse din conducerea pompierilor. Din fericire, pompierii au reuşit să salveze unele din relicvele sacre adăpostite de clădirea veche de peste 800 de ani.

Potrivit Le Figaro, cununa de spini a lui Iisus şi tunica regelui Ludovic cel Sfânt, foarte importante pentru catolici, au fost salvate din flăcări.

Incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris este „sub control”, au anunţat, marţi dimineaţă, pompierii capitalei franceze după mai multe ore de lupte cu flăcările.

Președintele Macron a vizitat marți dimineața Catedrala Notre Dame, mistuită de flăcări și a declarat că „ce a fost mai rău a fost evitat. Vom reconstrui această catedrală”.

De asemenea, acesta a ținut să pecizeze că s-a demarat o strângere de fonduri pentru reconstrucție și a felicitat intervenția celor 500 de pompieri implicați în stingerea incendiului. – notează libertatea.ro

Catedrala, care datează din secolul XII, a fost construită pe parcursul a 182 de ani şi este unul dintre „personajele principale” ale romanului clasic „Cocoşatul de la Notre-Dame”, scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti.

PUBLICITATE