Începe afișarea rezultatelor lucrărilor de cadastru în comuna Pipirig

Peste 11.000 de imobile din comuna Pipirig, județul Neamț, au fost măsurate și urmează să fie intabulate. Rezultatele lucrărilor de cadastru general vor fi afișate la Căminul Cultural al Comunei Pipirig, pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), precum și pe cea a primăriei. Persoanele interesate au la dispoziție 60 de zile pentru a depune contestații sau cereri de rectificare.

În urma lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților, în comuna Pipirig au fost identificate 11.020 de imobile, cu suprafața de 19.208 de hectare. 

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară se desfășoară în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Rezultatele lucrărilor de cadastru general pentru comuna Pipirig vor fi afișate în data de 12 iunie 2024. Data limită de depunere a contestațiilor este 11 august 2024. 

Cererile de rectificare a documentelor tehnice, în forma prevăzută de lege, însoțite de documentele justificative, pot fi formulate în termen de 60 de zile de la data afişării și pot fi depuse la sediul Căminului Cultural al Comunei Pipirig, transmise pe adresa de e-mail a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț: [email protected] , prin poştă sau curier. De asemenea, constestațiile pot fi depuse în sistemul informatic. În acest caz, certificarea nealterării conţinutului înscrisurilor doveditoare odată cu redarea pe suportul informatic, va fi făcută de către deponent prin semnătură electronică calificată, conform reglementărilor în vigoare.

În prezent, din totalul de 83 de UAT-uri din județul Neamț, au fost cadastrate în proporție de sută la sută două comune (Dobreni și Tarcău). Tot în cadrul PNCCF, în 23 de UAT-uri (Agapia, Borca, Borleşti, Cândeşti, Cordun, Costişa, Dămuc, Dumbrava Roşie, Gherăeşti, Horia, Moldoveni, Păstrăveni, Petricani, Pipirig, Rediu, Săbăoani, Săvineşti, Secuieni, Timişeşti, Trifeşti, Urecheni, Vânători-Neamţ și Zăneşti) se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de UAT, iar în alte 52 de UAT-uri la nivel de sectoare cadastrale.

  Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

Până în decembrie 2023, ANCPI a fost beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul, care are o valoare totală de 312.891.155 de euro, completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților cu fonduri europene va continua, deoarece proiectul a fost etapizat, potrivit Legii nr. 338/2023. Astfel, finanțarea cu fonduri europene a lucrărilor de cadastru sistematic este inclusă în Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.

Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, https://www.ancpi.ro/pnccf/.

PUBLICITATE