Incendii de vegetaţie uscată în Neamț, stinse de pompieri (VIDEO)

Pompierii au fost solicitați să stingă incendii de vegetație uscată și deșeuri în Roman și Văleni, afectând în total aproximativ 12 hectare. Cauzele probabile ale incendiilor au fost acțiunea intenționată și focuri deschise în spații deschise.

„În data de 02.08.2024, la ora 13:30, pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Roman, pe strada Salciei pentru stingerea unui incendiu produs la vegetație uscată și deșeuri.

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman.

La sosirea pompierilor incendiul se manifesta sub forma mai multor focare, la vegetație uscată si deșeuri (menajere, provenite din construcții) și cauciucuri, existând posibilitatea propagării la lanurile de culturi. S-a acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia a fost afectată o suprafață de aproximativ 10 ha. 

Intervenția a durat aproximativ patru ore. Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

În aceeași zi, ca urmare a unui apel de la ora 18:50, pompierii romașcani au intervenit și în satul Munteni din comuna Văleni pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ două hectare. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.

În data de 04.08.2024, ca urmare a unui apel de la ora 21:21, pompierii romașcani au intervenit în municipiul Roman pe strada Lupeni pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 0,5 ha. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.” – a transmis ISU Neamț

În primul semestru al acestui an, în județul Neamț, s-a intervenit pentru localizarea și lichidarea a 91 de incendii de vegetaţie uscată.

„De menționat este faptul că sunt și 27 de localități unde nu s-au produs incendii de vegetaţie uscată. Acestea sunt: Bicaz, Bahna, Bicazu Ardelean, Botești, Ceahlău, Dobreni, Doljești, Drăgănești, Dragomirești, Dulcești, Farcașa, Gârcina, Icușești, Oniceni, Pâncești, Pângărați, Podoleni, Războieni, Rediu, Ruginoasa Stănița, Tarcău, Tazlău, Timișești, Tupilați, Țibucani și Văleni.” – au mai precizat pompierii nemțeni

Arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!!

Reamintim faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., punând în pericol viața oamenilor și provocând pagube materiale.

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Cetăţeni! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

PUBLICITATE