Evenimentele ce vor avea loc în bisericile din Neamț în săptămâna 9 – 15 iunie

Mitropolia Moldovei a transmis lista evenimentelor ce vor avea loc și vor fi organizate în săptămâna care urmează de centrele de cult din regiunea noastră.

Duminică, 9 iunie – Duminica a 6-a după Paști (a Orbului din naștere)

  • La Mănăstirea Bisericani din Protopopiatul Piatra Neamţ, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, şi Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, vor sfinţi biserica nou construită lângă istoricul paraclis al aşezării monahale, lucrări care au avut loc în ultimele două decenii, sub coordonarea părintelui stareţ, protosinghelul Serafim Mihali.
    Originea vieţuirii monahale de la Bisericani se regăseşte în urmă cu mai bine de 500 de ani. Ieroschimonahul Iosif Sebastian, de la Mănăstirea Bistriţa, a plecat la Sfântului Mormânt al Domnului, după care a devenit pustnic vestit în pustiul Iordanului. În jurul lui s-au adunat încă cincisprezece călugări români şi doi greci, trăind în rugăciune în peşteri din valea Iordanului. Năvălind arabii în Ţara Sfânta, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi s-a întors la Bistriţa. Negăsind aici liniştea necesară vieţii spirituale, s-a retras pe un munte înalt din apropiere (care s-a numit Muntele lui Iosif, iar mai târziu Muntele Bisericanilor), nevoindu-se în peşteri de piatră sau bordeie din lemn şi pământ. Înmulţindu-se ucenicii, Cuviosul Iosif a înălţat o biserică din lemn în anul 1492, în apropierea peşterii mari ale cărei urme se mai văd şi azi la circa 200 metri spre sud de biserică. Mai târziu a fost numit Schitul Bisericani, adică al evlavioşilor, pentru că monahii se rugau neîncetat cu post şi lacrimi. Cuviosul Iosif a organizat rânduiala slujbei neîntrerupte, împărţind călugării în trei cete, fiecare ceată slujind trei ore, după modelul Mănăstirii Studion din Constantinopol. La vremea aceea, era singura mănăstire cu această rânduială din ţara noastră.
  • Începând cu această zi, până pe 11 iunie, au loc la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău conferinţele preoţeşti prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, la care vor participa preoţii din protopopiatele Botoșani (cercurile misionare de la 12 la 18) și Darabani.

Luni, 10 iunie

  • La Librăria Doxologia din Târgu Neamţ, va avea loc un atelier de lucru pentru preoții care desfășoară activități catehetice intense în parohie, eveniment moderat de părintele inspector Bogdan Racu de la Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.
  • Parohia „Sfântul Nicolae” Răuceşti din Protopopiatul Târgu Neamţ va găzdui întâlnirea cercului pastoral-misionar în cadrul căreia preotul Mihai Vrânceanu va susţine conferinţa cu tema: Importanța predicii în slujirea și misiunea preotului.

Marţi, 11 iunie

  • La Colegiului Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț, Preasfinţitul Părinte Nechifor Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va sfinţi Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”.
  • În această zi, în Protopopiatul Târgu Neamţ, vor avea loc întâlnirile a trei cercuri pastorale:
    – la Parohia Orțești, unde preotul paroh Cristinel Teșu va prezenta tema: Importanța predicii în slujirea și misiunea preotului;
    – la Centrul pentru copii și tineret Bălțătești, unde preotul Vasile Găneanu va prezenta tema: Misiunea în rândul tinerilor – cât investim și ce așteptări avem de la tinerii din parohii;
    – la Parohia Tîrpești, unde preotul paroh Florin Sinescu va prezenta tema: Misiunea în rândul tinerilor – cât investim și ce așteptări avem de la tinerii din parohii.

Miercuri, 12 iunie

  • La Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ va avea loc ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.
  • În această zi, Preasfinţitul Părinte Nechifor Botoșăneanul va săvârşi, începând cu ora 7.30, Sfânta Liturghie la Biserica denumită „Catedrala Munţilor” din Pipirig, apoi va participa la pelerinajul pedestru organizat de Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, în parteneriat cu Protopopiatul Târgu Neamţ. Este cea de-a treia ediţie anuală a pelerinajului pedestru organizat cu prilejul sărbătorii Înălțarea Domnului, hramul Mănăstirea Neamț.
    Se vor parcurge două trasee:
    – de la Pipirig, unde Preasfinţitul Părinte Nechifor Botoșăneanul, preoți şi diaconi îi vor însoți pe pelerinii care vor urma parcursul către Parohia Stânca – Schitul Branişte – Zimbrărie – Mănăstirea Neamţ;
    – de la Târgu Neamț, după oficierea Sfintei Liturghii, de la ora 8.00, la Parohia „Sfântul Haralambie”, pe drumul spre Parohia Lunca – Parohia Nemțișor – Zimbrărie – Mănăstirea Neamţ.
    Cele două grupuri de pelerini se vor întâlni la Zimbrărie și vor continua pelerinajul împreună, până la Mănăstirea Neamț, unde, de la ora 18.00, vor participa la slujba Privegherii.
  • În această zi, în Protopopiatul Târgu Neamţ, vor avea loc întâlnirile a trei cercuri pastorale:
    – la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Ghindăoani, unde preotul paroh Sebastian Croitoriu va prezenta tema: Misiunea în rândul tinerilor – cât investim și ce așteptări avem de la tinerii din parohii;
    – la Parohia Davideni, unde preotul paroh Petru Mihalache va prezenta tema: Importanța predicii în slujirea și misiunea preotului;
    – la Parohia Țibucanii de jos, unde preotul paroh Nicolas Mădălin Blaga va prezenta tema: Spovedania preotului, rugăciunea personală și pregătirea pentru Sfânta Liturghie.

Joi, 13 iunie – (†) Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)

  • Cu prilejul hramului Mănăstirii Neamţ, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va sluji aici Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.În aceeaşi zi, de la ora 16.00, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va sfinți monumentul ridicat la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Brusturi din judeţul Neamț, în memoria eroilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Sâmbătă, 15 iunie

  • În această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, va sluji Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Farcașa (Protopopiatul Ceahlău, județul Neamț), comuna unde în anul 1914 s-a născut părintele Petroniu Tănase care a trecut la cele vesnice pe 22 februarie 2011, la Mănăstirea Prodromu din Sfântul Munte Athos. După săvârşirea Sfintei Liturghii, va avea loc slujba de sfinţire a Centrului Comemorativ unde se află busturile părintelui Petroniu Tănase, scriitorului Ion Creangă şi al generalului Gheorghe Manoliu.Momentul din această zi se înscrie în cadrul evenimentelor organizate în zilele de 14 şi 15 iunie în cadrul Simpozionului cu tema „Dumnezeu şi Patria”.
PUBLICITATE