„Evadare prin Muzică/2.2” – expoziție de pictură la Piatra-Neamț

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” găzduiesc expoziția „Evadare prin Muzică/2.2” a artistei Viorica Ciucanu, pânăe pe 30 septembrie. Vernisajul va avea loc marți, 17 septembrie, la ora 17:00.

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț invită publicul larg în perioada 16 – 30 septembrie la o expoziție itinerantă, semnată de către artista Viorica Ciucanu, și care se intitulează „EVADARE PRIN MUZICĂ/2.2”. Expoziția este curatoriată de către artista Ana-Maria Ilie din București.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 17 septembrie, ora 17:00

Câteva detalii cu privire la conceptul expozițional dar și maniera în care a fost gândit acest proiect artistic, se află în rândurile de mai jos semnate de curatorul expoziției, Ana-Maria Ilie: 

„Expoziția itinerantă a artistei Viorica Ciucanu întrunește aproximativ treizeci de lucrări sub numele EVADARE PRIN MUZICĂ/2.2. Proiectul expozițional este un subpunct al unui vast concept artistic – Complexitatea umană – demarat în urmă cu 10 ani, și care a avut la bază trei piloni: religia, știința și arta.

EVADARE PRIN MUZICĂ este o expoziție de pictură care se află într-o continuă transformare, propunându-și să surprindă cu fiecare ediție prin îmbogățirea cu noi idei, stări, percepții și reprezentări. 

Prima întâlnire a publicului iubitor de artă cu o parte din lucrări a avut loc la Timișoara, în perioada 08-30 mai 2023, la Galeria „Art-Hoc”.

Prin acest proiect vast, Viorica Ciucanu  prezintă o selecție de lucrări inspirate de  dragostea sa pentru muzică. Artista face apel la muzica clasică, amintind nume celebre precum Cella Delavrancea, Sergiu Celibidache,  Gheorghe Zamfir și George Enescu, dar aduce și detalii foarte personale: imaginea tânărului artist Maximilian Koch și compoziția muzicală „Child in Time” a trupei Deep Purple.

„Muzica este arta de a gândi cu sunete. Nimeni nu știe dacă muzica a fost inventată înaintea limbajului sau în același timp. Ea ne însoțește în viață și regăsim momente din viață în anumite melodii. Eu fac legătura dintre muzică și culoare.”- Viorica Ciucanu

În tehnici și instrumente de lucru cu care deja ne-a obișnuit, ulei pe pânză, abordând un Expresionism abstract, Viorica Ciucanu aduce cromatic fragmentarea narativă a gestului, conturând clarobscurul specific unei săli de concert. Deslușim în pictura ei chipuri și instrumente incomplet redate, abia zărite în lumina difuză a scenei, care te invită să le conturezi. Detaliile întrerupte de umbre au scopul vădit de a nu distrage atenția de la sunetul muzicii, menit să învăluie și să cuprindă audiența.

Viorica Ciucanu nu își dorește să genereze doar o reprezentare vizuală, apelând la distorsionarea intenționată, ci un întreg limbaj senzorial universal. Imaginea și sunetul sunt așezate pe același piedestal și înnobilate cu puterea de a fi percepute și translatate de către toți receptorii lor.

Pentru cea de-a doua expunere a acestui proiect, artista a adus un suflu nou, creând o punte metaforică între muzică și orașe. Întregul concept curatorial este, de această dată, construit în jurul INSPIRAȚIEI. 

EVADARE PRIN MUZICĂ/2.2 este a douăzeci și doua expoziție personală a artistei, fiind deschisă în perioada 16-30 septembrie 2024. 

VIORICA CIUCANU este absolventă a Facultății de Artă și Design din cadrul Universității  Naționale de Artă George Enescu Iași, Secția Pictură, și membră a Filialei U.A.P.R. Neamț. Cu nu mai puțin de douăzeci și unu de expoziții personale, din 2010 până în prezent, în galerii din România (Piatra Neamț, Iași, București, Timișoara) și din străinătate (Ottawa-Canada), cât și peste o sută de expoziții de grup,  prezentă în tabere de creație din Bulgaria (Balcic), Italia (Perugia, Siena, Asissi, Arezzo, Florența, Sardinia) și Turcia (Kusadasi), dar și în unsprezece bienale din România și Italia, Viorica Ciucanu poate fi considerată un artist de referință în peisajul artei contemporane românești.”

(Curator Ana-Maria Ilie)


Scurtă biografie:

Viorica Ciucanu s-a născut în satul Potoci, la poalele muntelui Ceahlău, jud. Neamț, în data de 27 septembrie 1961. Deși a avut un alt domeniu de studiu și activitate, după 40 de ani a fost marcată tot mai mult de dorința de a picta, astfel că se înscrie la Școala Populară de Arte din Piatra Neamț, la clasa pictorului Arcadie Răileanu. Este, de asemenea, absolventă de pictură a Facultății de Arte Plastice și Design, din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Alegerea târzie a studiului în artele plastice nu a împiedicat-o să aibă o activitate expozițională intensă, ci din contra, artista s-a remarcat prin numeroase expoziții personale și participări în tabere de creație, expoziții colective, bienale. De fiecare dată, expozițiile sale sunt marcate de un anumit concept artistic, ajungând și la expoziții de tip instalație, iar lucrările sale în stil abstract ascund idei profunde. 

EXPERIENȚĂ/ACTIVITATE ARTISTICĂ

Expoziții personale:

2010 – “Albastru” – Ottawa, Canada;

2011 – “Albastru” – Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Piatra Neamț;

2012 – “Mediterana” – Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu”, Piatra Neamț;

2013 – “Mediterana”, Clubul P;

2013 – “Mediterana” – Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu”, Piatra Neamț;

2013 – “Contemplând” – Sestry Art Gallery, Piatra Neamț;

2014 – “Contemplând” – Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu”, Piatra Neamț;

2015 – “Iubirea” (pictopoezie) – Galeria “Era”, Piatra Neamt;

2017 – “Complexitate umană” – Sinagoga Catedrala “Bal Shem Tov”, Piatra Neamț;

2017 – “Cele cinci elemente” – Biutiful Mind Anticafe, Piatra Neamț;

2018 – “Cele cinci elemente” – Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu”, Piatra Neamț;

2019 – “Complexitate umană”- Galeria “Labirint” – Iași;

2020 – “Complexitate umană” – Galeria Galateca, București;

2021 – “Gradina cu Artă” – în grădina Muzeului de Etnografie și a Muzeului de Artă Piatra Neamț;

2022 – Experiment de pictură și instalație – „ARTa” la Shopping City – Piatra Neamț;

2022 – “Legături” – Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Piatra Neamț;

2022 –  “Jurnal vizual” – Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” – Piatra Neamț;

2022 – “Cele cinci elemente” – Sestry Art Gallery Piatra Neamț;

2022/2023 – “Alb” – Sestry Art Gallery, Piatra Neamț;

2023 – “Evadarea prin muzică” – Galeria „Art-Hoc” Timișoara;

Tabere de creație:

2014 – Kuchadasi -Turcia, cu vizitarea a două dintre minunile lumii: Efes – Templul Artemisei, Bodrum – Mausoleul din Halicarnos – cu expoziție la București “Seducția Orientului”;

2015 – Sardinia, cu vernisaj “La Bella Sardegna”;

2016 – Perugia, Siena, Asissi, Arezzo, Florența, finalizată cu participarea la Bienala de Artă Perugia;

2016 – Balcic;

2017 – Balcic;

2019 – Balcic;

Participări la bienale:

2013 – Bienala ArtGallery – Ruse, Cartographic, cu lucrarea “Sarmisegetusa”;

2014 – Bienala Ruse – Silistra – Bulgaria, cu lucrările: „LD” și „Gotica”;

2015 – Bienala Perugia – Italia cu lucrarea “Peninsula”;

2015 – Bienala Art Expo – Italia Palazo Stella – Genova, cu lucrarea “Noapte la Genova”;

2015 – Bienala RomArt, Roma – Italia, cu lucrarea “Sărutul”;

2019 – Bienala Națională de Artă Plastică “Lascăr Vorel” Piatra Neamț, cu lucrările: “Mitul lui Sisif” și “Hagi Tudose”;

2021 – Bienala de Artă Contemporană “Meeting Point” Arad, cu lucrarea “Cod de bare”;

2021 – Bienala Națională de Artă Plastică “Lascăr Vorel” Piatra Neamț, cu lucrările: “Omenirea încotro” și pictura obiect „Un geamantan și o mască”;

2021 – Bienala Națională de Artă Plastică “Lascăr Vorel” Piatra Neamț, cu lucrarea “Omenirea încotro”;

2021 – Bienala Internațională de Artă “MeetingPoint” – Arad, cu lucrarea “Cod de bare”;

2022 – Bienala Națională de Artă Galați “Camil Ressu”, cu lucrarea „Icar”;

De asemenea, deține în CV-ul său artistic peste 100 de participări la expoziții de grup naționale și internaționale.

Referințe critice:

Curator Ana Maria Ilie: “În tehnici și instrumente de lucru cu care deja ne-a obișnuit, ulei pe pânză, abordând un Expresionism abstract, Viorica Ciucanu aduce cromatic fragmentarea narativă a gestului, conturând clarobscurul specific unei săli de concert. (…) Nu își dorește să genereze doar o reprezentare vizuală, apelând la distorsionarea intenționată, ci un întreg limbaj senzorial universal. Imaginea și sunetul sunt așezate pe același piedestal si înnobilate cu puterea de a fi percepute și translatate de către toți receptorii lor.”

Mai multe detalii despre artistă și despre viziunea sa creatoare, găsiți în articolul – interviu realizat de Cosmina Marcela Oltean pentru revista “Luceafărul”, link aici: Revista Luceafărul » Viorica Ciucanu – Arta îți schimbă atitudinea, percepția asupra lucrurilor, prioritățile… (luceafarul.net)

PUBLICITATE