Drama unui militar din Piatra-Neamț: Și-a salvat camarazii de la moarte iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul

Un militar de 35 de ani îşi riscă viaţa pentru a doua oară în Afganistan, după ce în 2014 autovehiculul în care se afla a fost atacat cu un dispozitiv exploziv. Vasile Mihalcia şi-a salvat doi dintre colegi şi a fost decorat pentru meritele sale. Patru ani mai târziu, militarul s-a întors în zona de conflict să strângă bani pentru copilul său de doar trei ani şi jumătate diagnosticat cu o boală cruntă.

Vasile Mihalcia are 35 de ani, este din Piatra Neamț și de mai bine de un deceniu este militar în cadrul Batalionului 812 din Bistrița. Acesta este căsătorit cu o maramureșeancă de 29 de ani, cu care are trei copii: o fată de 10 ani și doi băieți de 3 ani și respectiv un an și jumătate. – informează bistriteanul.ro

În urmă cu două săptămâni, s-a întors în Afganistan pentru a doua oară. A cerut să fie trimis în misiune în teatrele de operaţii mai repede pentru a putea să-şi sprijine financiar băieţelul de 3 ani, diagnosticat cu tetrapareză spastică, paralizie cerebrală şi epilepsie.

Vă prezentăm astăzi un adevărat exemplu de camaraderie, un militar care luptă pe două fronturi: În Afganistan și în lupta cu destinul ce a fost hărăzit copilului său. 

Camaraderia este primul cuvânt la care te gândești când auzi de caporalul Vasile Mihalcia. Acestă calitate a ieșit la iveală în prima misiune din teatrul de operaţii din Afganistan, mai exact în seara zilei de 8 august 2014 când, pe timpul executării unei misiuni de patrulare, vehiculul în care se afla acesta a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, vehiculul sever avariat a fost proiectat într-un canal de irigaţie, apa năvălind în camera de luptă şi ameninţând vieţile militarilor năuciţi de suflul exploziei. Deşi afectat şi el de explozie, veteranul nostru i-a scos din capcana morţii pe doi dintre camarazii lui, înainte ca apa să inunde întreaga maşină.

Pentru faptele de arme săvârșite caporalul clasa a III-a Vasile Mihalcia a fost declarat Omul anului în Forțele Terestre în anul 2014 la secțiunea Credinţă şi altruism.

Acum câteva săptămâni caporalul clasa a III-a Vasile Mihalcia a plecat în a doua misiune în Afganistan, împreună cu camarazii din Batalionul 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel. La plecare, veteranul nostru şi-a strâns în braţe cei trei copii şi, cu lacrimi în ochi, a urcat în avionul care l-a dus în teatrul de operaţii.

Timp de şase luni va executa împreună cu ceilalți colegi din cadrul Companiei 4 Infanterie, misiunea de securizare a punctului de control numărul 5 (ECP-5), unde vor avea ca principală sarcină, verificarea tuturor vehiculelor și persoanelor care intră în Baza militară aeriană Kandahar. De reușita misiunii camarazilor noștri depinde viața tuturor celorlalți militari care trăiesc în una dintre cele mai mari baze militare din Afganistan.

Caporalul Vasile Mihalcea are trei copii iar dorul de familie îl face ca tot timpul liber să și-l aloce familiei lui. Mai ales că, veteranul nostru luptă zi de zi pentru a înfrunta destinul ce a fost hărăzit pentru unul dintre copii săi. Este vorba despre Darius, băiatul de trei anișori care suferă de o boală cruntă, tetrapareză spastică şi epilepsie. Vasile și soția lui s-au luptat încă de la primele semne ale bolii lui Darius, pentru ai acorda acestuia o șansă la o viață normală. Au fost trei ani grei cu controale medicale, internări în spitale, tratamente de recuperare, însă progresele sunt nesemnificative. La vârsta de trei ani, Darius nu poate merge și nu vorbește. Timpul trece foarte repede iar Darius are nevoie de un consult în străinătate și o intervenție chirurgicală complicată.

Camaradul nostru are nevoie de sprijin și orice ajutor financiar, indiferent cât de mic ar fi, îl poate ajuta în lupta lui pentru salvarea vieții lui Darius.

Donaţiile se pot depune în conturile:
Lei – RO49 RZBR 0000 0600 2006 3282 România
Euro – RO92 RZBR 0000 0600 2006 3284
Codul BIC RZBRROBU – Mihalcia Vasile, România – este mesajul Ministerului Apararii Nationale

video: bistriteanul.ro
PUBLICITATE