Consiliul Județean Neamț a mai adus încă 20 de noi autobuze electrice în Piatra-Neamț

Consiliul Județean Neamț a făcut un pas semnificativ în îmbunătățirea transportului public în municipiul Piatra-Neamț prin aducerea a 20 de autobuze electrice noi, achiziție ce se adaugă la cele 21 de autobuze aduse în august anul trecut (vezi articol AICI).

Consiliul Județean Neamț a reușit, prin al doilea proiect pe care îl gestionează în domeniul mobilității urbane durabile, să aducă alte 20 de autobuze electrice, care vor îmbunătăți considerabil calitatea transportului public de călători în municipiul Piatra-Neamț. Cele 20 de autobuze se alătură altora 21, aduse în oraș în vara anului trecut, prin proiectul „Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș (SMIS 128113)“.

„Sfârșitul lui 2023 și începutul lui 2024 ne-au adus o mare bucurie, pentru că se văd, concret, roadele unui proiect pentru care se muncește mult și ale cărui «urme» vor cântări puternic în viața locuitorilor municipiului Piatra-Neamț și a tuturor celor care vor alege că circule prin oraș, cu ajutorul autobuzelor electrice: au ajuns în autobaza de la societatea Troleibuzul 20 de autobuze, 16 cu o lungime de 5,99 metri și 4 lungi de 9,18 metri. Pregătim înmatricularea lor, după care Consiliul Județean le va preda către operatorul de transport public.

Vrem ca în cât mai scurt timp posibil, după depășirea tuturor etapelor legale, să le vedem și pe acestea în trafic. Prin Proiectul «Reabilitare și modernizare transport ecologic» am primit un lot de 16 autobuze electrice de capacitate mică și un lot de 4 autobuze electrice de capacitate medie.

Este un proiect de circa 70 milioane de lei, prin care urmărim îmbunătățirea eficienței transportului public de călători, reducerea poluării și transferul de la transportul privat cu autoturisme personale la mijloace de transport în comun. Tot prin acest proiect vom implementa în autobuze sistemul e-ticketing și amplasa pe traseele de transport public cinci stații de încărcare rapidă pentru asigurarea operării în condiții optime a mijloacelor de transport.

În cursul anului 2024 se va realiza extinderea, modernizarea și reabilitarea autobazei operatorului de transport și dotarea acesteia cu toate facilitățile necesare garării și întreținerii în condiții optime a mijloacelor de transport“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Cele 16 autobuze lungi de aproape 6 metri au o autonomie de peste 120 de km și o capacitate de 22 de pasageri, din care 10 au locuri pe scaune.

În cazul celor 4 autobuze lungi de 9,18 metri, autonomia este de peste 200 de kilometri și capacitatea de 42 de pasageri, din care 21 cu locuri pe scaune.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e: Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multinodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Proiectul se realizează în parteneriat cu UAT Municipiul Piatra-Neamț, UAT Județul Neamț fiind lider de proiect.

De pe 21 august 2023, pe străzile din municipiul Piatra-Neamț circulă 21 de autobuze electrice, achiziționate de Consiliul Județean, în cadrul proiectului „Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș (SMIS 128113)“.

Acestea sunt deservite de 21 de stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă.

Valoarea totală a primului proiect, unde Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost lider, iar Consiliul Județean Neamț a avut calitatea de partener, alături de Municipiul Iași și Municipiul Târgu Mureș, este de 57.609.269,65 lei.

Sursa de finanțare a proiectului este tot Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Prioritatea de investiții 4, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe Planurile de mobilitate urbană durabilă.

Cele 21 de autobuze electrice au o lungime de circa 10 metri, operabile în condiții de deal.

„Pentru Consiliul Județean Neamț, ambele proiecte sunt extrem de importante și reprezintă modernizarea transportului public în municipiul reședință de județ. Vreau să mai precizez că pe lângă aceste 41 de autobuze pe care le deținem, prin Planul Național de Redresare și Reziliență vom mai achiziționa încă 28. Ne preocupă schimbarea în bine a lucrurilor din județul nostru“, a adăugat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

PUBLICITATE