Atenție! Exercițiu în Neamț. Nu intrați în panică! (28 februarie)

Astăzi, 28 februarie, un eveniment important va avea loc în județul Neamț, începând cu ora 09:45. Este vorba despre exercițiul de alarmare publică „MIERCUREA ALARMELOR”, o inițiativă menită să testeze funcționalitatea celor 252 de mijloace de alarmare publică din județ. Scopul acestui exercițiu este de a verifica eficiența sistemului de alarmare și de a familiariza populația cu semnalele de alarmă și modul de acțiune în cazul unei situații de urgență.

„Astăzi, 28 februarie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ.

Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice.

Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.” – a transmis ISU Neamț

Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice. Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

Alarmă aeriană

Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele:

Alarmă la dezastre

Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare

Prealarmă aeriană

Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare

Încetarea alarmei

Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute

Un aspect important al exercițiului de astăzi este desfășurarea simultană a unui exercițiu de evacuare în caz de cutremur în toate unitățile de învățământ din județul Neamț.

Sub tema „Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț în timpul și după producerea unui cutremur”, exercițiul are ca obiectiv principal pregătirea comunității școlare pentru reacția adecvată în cazul unui astfel de dezastre.

Aceste exerciții, care au loc anual pe 28 februarie și 13 octombrie, contribuie la creșterea gradului de conștientizare și pregătire a populației în fața riscurilor naturale.

PUBLICITATE