Apeluri abuzive la 112 în Neamț. Printre motive, pierderea unei haine sau nefuncționarea liftului

În primele 7 luni ale acestui an, Poliția Neamț a înregistrat peste 8000 de apeluri la 112, dintre care 830 s-au dovedit a fi false. O persoană din Neamț a sunat de 126 de ori pentru a cere informații despre cartea de identitate, iar alta a sunat de 61 de ori pentru a reclama o haină pierdută.

În primele 7 luni ale acestui an, la nivelul județului Neamț au fost semnalate prin „112” un număr de 30.400 apeluri (aproximativ 150 de apeluri pe zi).

Dintre acestea, un număr de 8.173 de apeluri au fost solicitări de intervenție a poliției atât în mediul urban cât și în mediul rural, timpul de reacție până în 10 min fiind constatat la un număr de 4.865, reprezentând un procent de aproximativ 60% din totalul intervențiilor.

„În 60% dintre cazuri am intervenit în mai puțin de 10 minute. Urmărim creșterea acestui procent astfel încât să întindem undeva spre sfârșitul anului la 78% 80% a numărului intervenților în mai puțin de 10 minute.” – a declarat șeful Poliției Neamț

Din cele peste 8.000 de apeluri, un număr de 830 de apeluri nu s-au confirmat, polițiștii au aplicat un număr de 728 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.105.000 lei.

Dintre motivele care au stat la baza efectuării unor astfel de apeluri nejustificate fiind:

  • expirarea unei cărți de identitate,
  • pierderea unei uniforme,
  • nefuncționarea liftului din bloc, motiv pentru care nu se poate deplasa la cumpărături,
  • stare de disconfort creată de animalele vecinilor, etc.

Ca și exemple de „AȘA NU”, în primele 7 luni o persoană din Timișești a efectuat 126 de apeluri abuzive la 112, iar o altă persoană din Răucești a efectuat 61 astfel de apeluri abuzive, evident, persoanele în cauză fiind sancționate contravențional.

Potrivit surselor noastre, persoana care a apelat „112” de 126 de ori de la începutul anului, ar fi solicitat lămuriri privind expirarea sau pierderea cărții de identitate.

În celălalt caz, persoana din Răucești reclama lipsa sau pierderea unei uniforme cu stele deși se pare că nu ar fi vorba despre un cadru militar.

PUBLICITATE