Apa râului Bicaz, în parametri normali. Cauza mortalității peștilor, încă investigată

Analizele efectuate de SGA Neamț asupra apei râului Bicaz confirmă parametrii în limite normale, fără indicii de poluare. Totuși, autoritățile continuă investigațiile pentru a determina cauza morții peștilor.

Laboratorul SGA Neamț a recoltat probe de apă din trei secțiuni ale râului, analizând parametri precum pH-ul, amoniul, oxigenul dizolvat și CCO-Mn. Rezultatele au arătat că toate valorile sunt conforme cu standardele de siguranță, eliminând astfel riscul unei poluări ecologice. Deși prezența peștilor morți a fost confirmată, apa nu indică nicio contaminare periculoasă.

Totodată, Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Neamț a prelevat peștii afectați, aceștia urmând să fie analizați la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) din București pentru a se identifica cauza exactă a mortalității piscicole.

Reamintim că o posibilă poluare a râului Bicaz a fost semnalată astăzi în comuna Bicaz Chei, după ce mai mulți pești morți au fost observați plutind pe apă. Autoritățile au transmis un mesaj RO-Alert cetățenilor din zonă. (vezi articolul AICI)

Mai jos, comunicatul Prefecturii Neamț:

În urma incidentului semnalat astăzi, în jurul orei 13:00, când pompierii au fost înștiințați despre prezența unor pești morți în râul Bicaz, pe raza comunei Bicaz Chei, forțele de intervenție din cadrul SVSU Bicaz Chei și Detașamentul de Pompieri Piatra-Neamț, alături de alte instituții competente, s-au deplasat la fața locului pentru a evalua situația și a acționa în consecință.

Laboratorul SGA Neamț a efectuat analize amănunțite ale probelor de apă recoltate din trei secțiuni ale râului. Rezultatele arată că parametrii apei sunt în limite normale, după cum urmează: pH: între 6.5 – 8.5; amoniu: < 0.8 mg/l; CCO-Mn: < 10 mg/l; Oxigen dizolvat: între 7 – 11 mg/l.

Toate probele analizate s-au dovedit conforme, infirmând orice suspiciune de poluare care ar putea afecta ecosistemul râului Bicaz. În ciuda observațiilor inițiale privind prezența peștilor morți, analiza apei nu indică nici o contaminare care să justifice o alertă de dezastru ecologic.

Totodată, Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Neamț a informat că peștii prelevați astăzi vor fi expediați mâine la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București pentru analize suplimentare. Scopul acestor analize este identificarea exactă a cauzei mortalității piscicole.

Pentru a asigura siguranța cetățenilor, a fost transmis un mesaj RO-Alert locuitorilor din comunele Bicaz Chei, Bicazu Ardelean și Tașca, prin care au fost informați despre posibilitatea unei poluări și măsurile preventive necesare. Subliniem că toate măsurile luate sunt de precauție, în condițiile în care rezultatele preliminare indică o situație stabilă.
Prefectura Neamț îndeamnă cetățenii să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile autorităților până la finalizarea investigațiilor.

PUBLICITATE