A apărut „taxa Covid” la terasele din țară

Unele restaurante profită de criza provocată de coronavirus şi au început să ceară o „taxă Covid“, pentru a plăti costul măsurilor de siguranţă din Starea de Alertă.

După modelul țărilor din Vest sau SUA, unii patroni de restaurante din România au intrus aşa numita „taxă de coronavirus”. Taxa este practicată în SUA, dar a fost preluată și de o serie de ţări europene.

Poza unei note de plată de la un restaurant din București circulă zilele acestea pe internet. Nota arată o poziție denumită “TAXA COVID-19” și cere consumatorului 5 lei.

Reprezentantul restaurantului susține că „taxa” a fost introdusă pentru a compensa costurile implicate de distanțarea socială în restaurante, cel puțin în prima fază a relaxării condițiilor.

Administraţia Naţională de Administrare Fiscală spune că taxa nu are niciun suport legal.

Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”, au declarat pentru economica.net surse ANAF.

Reamintim că primii care au practicat o astfel de „taxă” au fost stomatologii. Tarifele clinicilor care au tratat pacienții în perioada stării de urgență au crescut cu sume între 150 și 1000 de lei, din cauza condițiilor restrictive impuse de autorități.

PUBLICITATE