Național: ICCJ a stabilit! Consumul de etnobotanice NU se pedepsește în România

Judecătorii instanței supreme au decis că deţinerea pentru consum propriu a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnotanicele) nu constituie infracțiune.

În data de 12 septembrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) a decis că:
Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operațiune cu produse în sensul art. 2, lit.b din Legea nr. 194/2011 și nu intră sub incidența dispozițiilor art. 16, alin. 1 din același act normativ.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 12 septembrie 2018. – notează decizia instanței.

Această decizie devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Până acum, deciziile magistraţilor din ţară nu au fost unitare. O instanţă din Suceava a decis să renunţe la procesul penal şi să îi dea unui consumator un avertisment, la Galaţi într-un alt caz s-a aplicat o amendă penală, în timp ce la Bihor un alt consumator a fost condamnat la 1 an de închisoare.

Astfel, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanțe, fără nicio consecință de natură penală.

Etnobotanicele rămân pe locul doi în topul drogurilor consumate în România. 2,5% din populație a experimentat sau consumă o astfel de substanță. În peste 90% din cazuri sunt folosite înainte de 24 de ani.

Raportul Agenţiei Naţionale Antidrog susţine că sunt 1.200 de urgenţe medicale cauzate de consumul de etnobotanice raportate într-un singur an.

PUBLICITATE