Peste 1.300 de amenzi date de Poliția Bicaz vara aceasta. 187 de șoferi au rămas fără permise

În sezonul estival 2024, polițiștii din Bicaz au intensificat acțiunile pentru prevenirea accidentelor și a infracțiunilor. S-au aplicat amenzi, au fost retrase certificate de înmatriculare și s-a intervenit prompt în cazuri grave, inclusiv confiscarea unor cantități importante de lemn.

Polițiștii din Bicaz au încheiat sezonul estival 2024 cu un bilanț remarcabil al activităților desfășurate pentru siguranța cetățenilor și prevenirea faptelor ilegale. Între 1 iulie și 15 septembrie 2024, aceștia au intervenit la 83 de apeluri prin SNUAU 112 și 10 sesizări directe, aplicând în total 1.382 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de aproximativ 868.000 de lei.

Pe partea de poliție rutieră, s-au aplicat 1.270 de contravenții, dintre care 7 pentru consum de alcool și 520 pentru depășirea vitezei. 187 de șoferi au rămas fără permise, iar 74 de vehicule au fost scoase din circulație din cauza nesiguranței tehnice. Polițiștii au desfășurat și acțiuni de control în trafic, oprind și testând peste 300 de conducători auto pentru consumul de alcool sau substanțe interzise.

În domeniul siguranței publice, au fost organizate 12 acțiuni, inclusiv 18 filtre rutiere, legitimat 169 de persoane și verificate 83 de vehicule. De asemenea, s-au efectuat 6 percheziții domiciliare și au fost luate măsuri preventive în două cazuri de infracțiuni.

O realizare semnificativă a fost confiscarea a peste 182 m.c. de material lemnos și sechestrarea unor vehicule folosite pentru transportul ilegal de lemn. Polițiștii au colaborat cu alte autorități în acțiuni menite să combată transportul ilegal și să asigure siguranța rutieră.

Și jandarmii nemțeni din Bicaz au intervenit zilnic pe parcursul sezonului estival 2024 pentru a asigura ordinea publică, fără incidente majore. Aceștia au desfășurat 74 de misiuni de menținere a ordinii și au aplicat 34 de sancțiuni.

Jandarmii nemțeni din zona Bicaz au avut o activitate intensă în sezonul estival 2024, intervenind zilnic pentru a menține un climat de siguranță și ordine publică. În perioada 1 iunie – 15 septembrie, aceștia au desfășurat 74 de misiuni de menținere a ordinii publice, formând 80 de patrule pentru a preveni faptele contravenționale și infracționale pe traseele turistice și în zonele de agrement.

Jandarmii montani din posturile Izvorul Muntelui și Durău au fost prezenți pe traseele montane pentru a asigura siguranța turiștilor. Nu au fost înregistrate incidente majore în timpul misiunilor specifice, iar jandarmii au intervenit la 15 apeluri 112, multe dintre acestea vizând prezența urșilor în apropierea localităților, dar fără a fi raportate victime sau pagube materiale.

De asemenea, jandarmii au asigurat ordinea publică la evenimente cu public numeros, precum Ziua Marinei și Adormirea Maicii Domnului, care s-au desfășurat în zona Portului Turistic Bicaz și la Mănăstirea Ceahlău. Pe parcursul misiunilor, au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, dintre care două amenzi și 32 de avertismente.

Mai jos, bilanțul activităților desfășurate de polițiștii din Bicaz în sezonul estival 2024:

De la începutul sezonului estival, respectiv de la data de 1 iulie 2024 și până la 15 septembrie, polițiștii din cadrul Poliției orașului Bicaz au acționat pentru a asigura siguranța cetățenilor, intervenind pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale și menținerea ordinii și liniștii publice, acest sezon estival fiind caracterizat printr-un grad ridicat de mobilitatea a persoanelor, care pe fondul concediilor de odihnă și al vacanței școlare, se deplasează frecvent, în stațiunea turistică Durău din zona montană, ceea ce determină creșteri ale valorilor traficului rutier spre și dinspre aceste locații.

Pentru a descuraja comportamentele ilegale și a proteja comunitatea au fost desfășurate acțiuni, au fost efectuate verificări, controale și patrulări, fiind aplicate sancțiuni, și au fost întocmite dosare penale acolo unde a fost cazul, iar față de persoanele bănuite de săvârșirea unor infracțiuni grave au fost luate măsuri preventive, sub coordonarea procurorilor care supraveghează urmărirea penală.

Polițiștii au intervenit la 83 de apeluri sesizate prin SNUAU 112 și la 10 sesizări directe. La nivelul Poliției orașului Bicaz și au fost aplicate 1.382 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 868.000 de lei.

Pe linie de poliție rutieră, în această perioadă au fost desfășurate acțiuni, pentru prevenirea evenimentelor rutiere și polițiștii rutieri au acționat permanent pentru ca toți participanții la trafic să fie în siguranță, prin limitarea excesului de viteză, depistarea și luarea măsurilor legale față de șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.

Astfel, au fost constatate 14 infracțiuni la regimul circulației rutiere și au fost aplicate un număr de 1.270 de contravenții, 7 dintre acestea cu privire la consumul de alcool și 520 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Au fost scoşi din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalţi participanţi, 187 șoferi, față de care a fost luată măsura reţinerii permisului de conducere.

Deasemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice 74 autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale acestor vehicule au fost retrase până la remedierea problemelor constatate. 

Totodată, polițiștii rutieri au acționat permanent pentru fluidizarea traficului rutier, în condițiile în care sezonul estival 2024 a fost mai aglomerat decât cel precedent, înregistrându-se valori mari de trafic.

Menționăm că, în perioada la care facem referire, au fost efectuate  6 percheziții domiciliare și au fost luate 2 măsuri preventive față de persoanele bănuite de comiterea unor infracțiuni. Totodată, au fost depistate în flagrant 8 persoane.

Referitor la persoanele dispărute sau urmărite, au fost identificate 2 persoane date în urmărire națională sau internațională.

Deasemenea, 4 minori cu vârste între 4-14 ani s-au rătăcit în zonele turistice din Bicaz, fiind găsiți în cel mai scurt timp de polițiști.

În acest sens, facem din nou un apel către părinți să-și supravegheze în permanență copiii, pentru a evita producerea unei tragedii.

Pe parcursul perioadei de referință au fost desfășurate 12 acțiuni, având ca obiect menținerea ordinii și liniștii publice, creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea consumului și traficului de substanțe interzise.

În cadrul acestor acțiuni, au fost organizate 18 filtre rutiere, au fost legitimate 169 de persoane și au fost verificate 83 de vehicule. Totodată, au fost testați pest 300 de conducători auto, în vederea stabilirii indiciilor cu privire la consumul de alcool sau eventuala prezență a substanțelor psihoactive.

De asemenea, polițiștii au venit în sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț, prin asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică la următoarele evenimente care au avut loc care au avut loc în Bicaz și pe raza Secției de Poliție Rurală Bicaz: Ziua Muntelui Ceahlău, Ziua Marinei, Sfânta Adormire a Maicii Domnului, zilele comunelor etc.

EXEMPLE SEMNIFICATIVE

La data de 1 august,  a fost oprită în trafic o autoutilitară aparținând unei societăți comerciale, din Grințieș, ocazie cu care s-a constatat săvârșirea infracțiunilor de fals informatics și transportul cu orice mijloc de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m.c., neînsoțite de documente specifice de transport.

Pentru ansamblul de vehicule în valoare de 200.000 euro și cantitatea de  a de 47.389 m.c. lemn lucru rotund rășinoase a fost dispusă măsura asiguratorie prin instituirea sechestului.

Ulterior, au fost extinse cercetările și cu ocazia controlului în depozitul societății comerciale,  din comuna Grințieș, fiind identificată și confiscată cantitatea de 45.84 m.c. lemn rotund molid și cantitatea de 53.16 mc lemn rotund fag, fiind aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 lei.

La data de 02 septembrie, polițiștii din cadrul SICE Neamț, S.O.P. Neamț– B.P.F.F.P,  cei din cadrul Poliției orașului Bicaz și  Secției de Poliție Rurală Bicaz cu sprijinul Gărzii Forestiere Naționale, au acționat pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc privind regimul silvic, efectuând verificări ale depozitelor deținute de 2 societăți comerciale și au pus în executare un număr de trei mandate de percheziții domiciliare.

Au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 35,397 m.c. lemn rotund, diferite specii.

***

În total, pe perioada estivală a fost confiscată cantitatea de 182.786 m.c. material lemnos.

Acum, la finalizarea sezonului estival, ținem să mulțumim, în egală măsură, locuitorilor orașului Bicaz și turiștilor pentru conduita civică de care au dat dovadă, dar și reprezentanților mass-mediei, pentru sprijinul acordat.

Putem concluziona că, polițiștii și-au îndeplinit misiunea de a asigura și a crește sentimentul de siguranță în rândul cetățenilor, prin prezența activă în stradă, intervenția promptă la solicitările cetățenilor, patrulările constante și activitățile de prevenire.

PUBLICITATE