Casa de Pensii Neamț: Condiții de înscriere la pensie conform legii

Femeile care au crescut copii sau i-au adoptat și i-au crescut timp de cel puțin 13 ani pot ieși la pensie mai devreme, conform Legii 360/2023. Totodată, legea oferă condiții clare pentru pensia anticipată și schimbă regulile pentru pensia de invaliditate.

Conform noii Legi 360/2023 privind sistemul public de pensii, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au născut sau adoptat copii, crescându-i până la vârsta de 16 ani, pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare. Această reducere poate fi aplicată în funcție de numărul de copii crescuți, iar pentru a beneficia de această facilitate, persoana trebuie să depună la Casa de Pensii o declarație pe propria răspundere și să prezinte certificatul de naștere al copiilor sau hotărârea judecătorească de adopție.

Totodată, Legea 360/2023 permite cumularea reducerii vârstei de pensionare cu alte reduceri prevăzute de lege pentru munca în condiții grele sau speciale, însă reducerea totală nu poate depăși 11 ani. O noutate adusă de lege este faptul că persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani peste stagiul complet pot solicita pensie limită de vârstă cu până la 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Pentru cei care doresc să obțină pensie anticipată, Legea 360/2023 introduce condiții clare: solicitantul trebuie să fie cu cel mult 5 ani mai tânăr decât vârsta standard de pensionare și să fi realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. La stabilirea pensiei anticipate, se va diminua cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, incluzând și punctele corespunzătoare stagiilor asimilate.

În ceea ce privește pensia de invaliditate, o modificare importantă este faptul că perioada în care o persoană a beneficiat de pensie de invaliditate nu mai constituie stagiu asimilat. Această pensie se acordă doar celor care au realizat stagiu de cotizare în sistemul public și au capacitate de muncă diminuată. De asemenea, începând cu data de 1 septembrie 2024, indemnizația de însoțitor pentru pensionarii cu gradul I de invaliditate va reprezenta 50% din salariul minim brut, față de procentul anterior de 80% din punctul de pensie.

Mai jos, comunicatul Casei de Pensii Neamț:

Conditii de inscriere la pensie conform Legii 360/2023, privind sistemul public de pensii 

  • Reducerea varstei standard de pensionare, prevazuta de art.51 din Legea 360/2023, in cazul femeilor se aplica cu conditia indeplinirii cumulative a urmatoarele conditii:
  • Au realizat stagiul complet de cotizare contributiv,
  • Au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani sau, dupa caz, au adoptat copii si i-au crescut pe o perioada de cel putin 13 ani.

In acest sens titulara trebuie sa depuna la sediul casei de pensi o declaratie pe proprie raspundere insotita de certificatul de nastere al copiilor/hotararea judecatoreasca definitiva prin care s-a incuviintat adoptia.

Reducerea varstei standard de pensionare acordata conform art.51 din lege poate fi cumulata cu reducerile prevazute la art.48 din lege (si anume pentru stagii realizate in grupe superioare de munca) si de alte acte normative cu caracter special, fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 11 ani (art.54 alin.2 din Legea 360/2023).

  • Un alt element de noutate este introducerea art.56 din Legea 360/2023, potrivit caruia, persoanele care au depasit stagiul complet de cotizare contributiv prevazut in anexa nr.5, cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie limita de varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr.5 la lege.

Precizam ca la determinarea stagiului complet de cotizare contributiv in vederea verificarii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta nu se au in vedere perioadele necontributive care au constituit vechime in munca in baza legislaţiei in vigoare pana la data de 1 aprilie 2001, stagiile asimilate mentionate la art.14 lit.a-d din lege (cursuri universitare, armata, indemnizatii sociale intre 01.04.2001 – 01.01.2006, incapacitate temporara de munca, incepand cu 01.01.2005, pentru accidente de munca si boli profesionale) si nici stagiile suplimentare acordate pentru sporul de grupa.

Subliniem faptul ca aceste perioade se au in vedere in calculul celor 5 ani de stagiu de cotizare realizati peste stagiul complet de cotizare contributiv, necesari acordarii acestei categorii de pensie.

Reducerea varstei standard de pensionare acordata asiguratilor sistemului public de pensii, prevazuta la art.56 din lege nu poate fi cumulate cu nici o alta reducere reglementata de lege sau alte acte normative.

  • Referitor la stabilirea pensiei anticipate 

La deschiderea/calculul dreptului de pensie anticipata, conform Legii 360/2023, vor fi avute in vedere urmatoarele elemente:

  • Varsta la data solicitarii sa fie mai mica cu cel mult 5 ani, fata de varsta standard de pensionare,
  • Sa fie realizat stagiului complet de cotizare contributiv prevazut in anexa 5 la lege,
  • Stagiul de cotizare de pana la 5 ani realizat peste stagiul complet de cotizare contributive (care poate fi: stagiu contributiv, perioade asimilate, perioade necontributive recunoscute ca stagii de cotizare conform legii, inclusiv stagiu suplimentar acordate pentru stagiile realizate in grupe superioare de munca)

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta.

Numarul total de puncte realizate pentru acordarea pensiei anticipate include si numarul de puncte corespunzatoare stagiilor asimilate/necontributive, perioade excluse la determinarea stagiului de cotizare contributiv prevazut in anexa nr.5 la lege.

La stabilirea stagiului de cotizare contributiv, necesar acordarii pensie anticipate, nu se iau in considerare nici perioadele prevazute la art.58 alin.2 din Legea 360/2023.

  • Perioada de pensie de invaliditate nu mai constituie stagiu asimilat.

Prin noua lege a pensiilor perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate nu mai constituie stagiu asimilat.

Aceasta categorie de pensie se acorda persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributive in sistemul public de pensii si au capacitate de munca diminuata, la ivirea riscului invaliditatii.

La stabilirea pensiei de invaliditate, se acorda si un stagiu potential, dupa caz, indiferent de gradul de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afectiunilor invalidante (art.66 din Legea 360/2023).

Incepand cu data de 01.09.2024, cuantumul indemnizatiei de insotitor acordata pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, aferent lunii in care se face plata (pana la aceasta data fiind in procent de 80% din valoare unui punct de pensie).

Potrivit noii legi capacitate de munca poate fi pastrata pentru anumite activitati profesionale, pensionarii de invaliditate avand dreptul de a desfasura anumite activitati.

Legea permite, de asemenea, cumulul pensiei, indiferent de gradul acesteia, cu venituri realizate din activitati profeionale.

  • In situatia copilului, beneficiar de pensie de urmas, in conditiile art.74 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 01 noiembrie a anului in curs.

Reamintim ca acesti beneficiari trebuie sa faca dovada continuarii studiilor (cu adeverinta doveditoare sau declaratie pe proprie raspundere) in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar. Avand in vedere ca anul scolar 2024 – 2025 a inceput la data de 9 septembrie 2024, copilul urmas trebuie sa depun al casa de pensii adeverinta/declaratia, pana la data de 20 septembrie 2024, urmand ca studentii sa finalizeze dovada continuarii studiilor, pana la data de 20 octombrie 2024, depunand si adeverinta doveditoare eliberata de universitate.

PUBLICITATE