Urs căutat cu drone în Neamț. Panică în două comune (FOTO-VIDEO)

Un urs care terorizează comunele Costișa și Cândești din județul Neamț a pus autoritățile în alertă, fiind mobilizate echipaje speciale pentru căutarea acestuia.

În cursul zilei de ieri, au apărut imagini video cu animalul pe raza comunei Cândești, însă autoritățile nu au primit apeluri la 112 privind prezența acestuia până în cursul nopții, când situația a escaladat.

Potrivit Prefecturii Neamț, ursul a fost semnalat inițial ieri, în jurul orei 16:00, dar filmările de pe rețelele sociale arată că acesta era prezent în comună încă de dimineață, la ora 9:00.

Într-un comunicat transmis azi-noapte, Prefectura Neamț a informat că echipe extinse de intervenție, inclusiv jandarmi, polițiști și pompieri, sunt mobilizate pentru a căuta ursul în zona comunelor Costișa și Cândești.

În plus, a fost utilizată o dronă cu termoviziune pentru a localiza animalul care reprezintă un pericol major pentru populație.

Mai jos, comunicatul Prefecturii Neamț:

Urs căutat în zona comunelor Cândești și Costișa

Situația fiind periculoasă pentru populație, Prefectura Neamț a dispus căutarea cu drone cu termo-viziune.

Ieri, 26 august, județul Neamț a înregistrat nu mai puțin de patru alerte cu urs în doar câteva ore, fiecare alertând populația prin sistemul Ro-Alert. Prima alertă a fost emisă la ora 17:00, pentru prezența unui urs în zona Ceahlău, la cascada Duruitoarea.

La ora 21:30, o altă alertă a vizat satul Pârâul Fagului din comuna Poiana Teiului. Următoarea alertă a fost dată la ora 23:00, semnalând prezența unui urs în satul Sabasa, comuna Borca.

În final, la ora 01:00, o alertă a fost emisă pentru cartierul Capșa din orașul Bicaz.

În acest context tensionat, o echipă extinsă se află în căutarea unui urs între comunele Costișa și Cândești, după ce animalul a traversat mai multe proprietăți din comuna Cândești, provocând panică și pagube. Ursul a fost semnalat initial la 27 august în jurul orelor 16.00.

Primarul Dorel Berbecaru a apelat la conducerea Prefecturii Neamț pentru ajutor, iar prefectul județului, Adrian Bourceanu, a coordonat extinderea forțelor de ordine implicate în căutare, deplasându-se la fața locului.

Deoarece este vorba de o zonă locuită, cu case, departe de pădure, situația fiind periculoasă pentru locuitori, prefectul Bourceanu a făcut apel la inspectoratele județene de jandarmi, poliție și pentru situații de urgență, pentru extinderea efectivelor de căutare, forțele de ordine răspunzând cu promptitudine apelului. În teren se afla deja SVSU local, alături de jandarmi.

Au mai fost dislocate trei mașini de poliție, SVSU Costișa cu o mașină de pompieri, o dronă cu termoviziune de la ApaServ, un echipaj de paramedici. AJVPS Bacău a trimis patru vânători echipați și cu instrumente de verificare termică, pentru a identifica locul în care se află ursul.

Cresterea alarmantă a populației de ursi a generat o modificare a cotelor, astfel încât se estimează că în județul Neamț, populația de urs este de circa 7-8 ori mai mare decât capacitatea habitatului natural.

Până la orele 23:45, căutările ursului din zona Cândești-Costișa erau încă în desfășurare.

PUBLICITATE