DSP Neamț: Sfaturi pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

În timpul verii, crește frecvența bolilor digestive precum boala diareică acută și toxiinfecțiile alimentare. DSP Neamț a transmis câteva măsuri de prevenție recomandate pentru a te proteja de aceste afecțiuni.

„Este vară! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!”

În anotimpul cald, frecvența bolilor infecțioase cu transmitere digestivă, precum boala diareică acută și toxiinfecțiile alimentare, este crescută. Boala diareică acută se caracterizează printr-o frecvență mai mare și o consistență scăzută a scaunelor, ducând la deshidratare și, în cazuri severe, la epuizarea bolnavului sau deces, în special la sugari și copii mici. Aceasta poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziți care pătrund în organism prin apă și alimente contaminate.

Sindromul hemolitic-uremic, o afecțiune gravă care implică insuficiență renală acută, anemie și scăderea numărului de trombocite, apare în special la copiii sub 5 ani și este determinat de Escherichia coli enterohemoragic. Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul unor alimente contaminate și se manifestă prin grețuri, vărsături, dureri abdominale și diaree. Germenii implicați includ Salmonella, Shigella, Escherichia Coli, Proteus și Clostridium.

Alimentele cel mai frecvent implicate în toxiinfecțiile alimentare sunt preparatele de ouă și carne, lactatele, cremele, maioneza și înghețata. Gravitatea clinică depinde de tipul germenilor și cantitatea de aliment ingerată.

Măsuri de profilaxie:

  1. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de prepararea alimentelor, înainte de mese, după folosirea toaletei și după schimbarea scutecelor.
  2. Folosiți doar surse de apă potabilă pentru prepararea alimentelor și consumul uman.
  3. Fierbeți apa dacă aveți îndoieli asupra calității acesteia.
  4. Evitați prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului dacă nu puteți asigura condițiile de păstrare necesare.
  5. Păstrați alimentele la temperaturi de 4-8ºC dacă sunt consumate la mai mult de 2-3 ore după preparare.
  6. Consumați alimentele pregătite pentru sugari imediat după preparare.
  7. Asigurați-vă că alimentele gătite sunt preparate la temperaturi de peste 70ºC.
  8. Evitați contactul între alimentele nepreparate și cele preparate.
  9. Spălați atent recipientele în care se prepară alimentele.
  10. Evitați prepararea alimentelor de către persoane cu leziuni sau infecții la nivelul mâinilor.
  11. Spălați fructele, zarzavaturile și verdețurile înainte de consum.
  12. Păstrați în condiții de igienă toate suprafețele destinate preparării alimentelor.
  13. Evitați consumarea alimentelor vândute pe stradă.
  14. Fierbeți laptele dacă nu este pasteurizat.

În prezența febrei, vărsăturilor repetate, scaunelor frecvente și lichide, prezentarea la medic este obligatorie. Este contraindicată administrarea medicamentelor antidiareice și a antibioticelor fără avizul medicului.

PUBLICITATE