Cum a inspirat Piatra-Neamț cartea „Din culisele anxietății” a psihologului Maria Andrada Oprea

Maria Andrada Oprea, psiholog și mai nou scriitoare, a lansat în martie cartea „Din culisele anxietății”, menită să ofere o imagine clară și reală asupra suferinței, traumei, anxietății și drumului către vindecare. Inspirată de liniștea și frumusețea municipiului Piatra-Neamț, oraș în care a copilărit, Maria și-a găsit vocația în psihologie și acum își desfășoară activitatea într-un cabinet din Sibiu.

Nu mi-am ales cariera întâmplător ci pentru că mi-am dorit și îmi doresc în continuare să ofer oamenilor sprijin, curaj și siguranță,” ne-a declarat Maria Andrada Oprea.

Într-un interviu pentru stiri-neamt.ro ea a subliniat importanța înțelegerii suferinței și necesitatea empatiei și suportului în procesul de vindecare.

M-am născut în București și am copilărit în Moldova, mai precis în Piatra-Neamț. Studiile postliceale și cariera în psihologie m-au condus către Sibiu, unde în prezent am cabinetul de psihologie.

Nu mi-am ales cariera întâmplător, ci pentru că mi-am dorit și îmi doresc în continuare să ofer oamenilor sprijin, curaj și siguranță.

Când ascultăm poveștile oamenilor până la final și încercăm să cunoaștem impactul suferinței, apare și o înțelegere care ar trebui să ne îndemne să ne dorim să ajutăm, să fim empatici, să oferim sprijin și suport.

Fiecare om are propria poveste, propriul drum, iar pentru unii acesta este mai anevoios. Să cerem, să oferim și să primim ajutor este un act de curaj.” – ne-a povestit Andrada

Cartea „Din culisele anxietății” este un proces terapeutic, prin povestea Paulei, eroina cărții, Maria dorește să arate că este posibil să treci de la suferință la o stare de echilibru și acceptare.

Pentru ca oamenii să înțeleagă că anxietatea este reală, este fizică și este dureroasă, am scris cartea „Din culisele anxietății”, pe care am lansat-o împreună cu editura Bestseller.

Anxietatea este o stare constantă de nesiguranță, o frică ce alterează sistemul nervos, punându-l în situația de a fi mereu vigilent, alert și speriat. Sistemul nostru nervos are nevoie să se simtă în siguranță.

Atunci când acest lucru nu este posibil, nesiguranța se manifestă sub diverse forme, precum anxietate, depresie, fobii, tulburare de panică. Toate acestea provoacă un disconfort uriaș. Somatizarea, durerea, izolarea, pierderea speranței sunt doar câteva dintre consecințele dezechilibrului sistemului nervos.

Cartea este o călătorie, călătoria Paulei (eroina cărții, cum îmi place mie să o numesc), care începe un proces terapeutic și trece de la o stare inițială de suferință, la o întoarcere acasă, la sinele ei puternic, care poate să se ierte, poate să-și privească suferința fără rușine și poate regăsi speranța și puterea de a merge mai departe. N-am dus lipsă de inspirație, uitându-mă în jur, uitându-mă în interior, având atâtea amintiri și ascultând atâtea povești de viață, am putut să creez ceea ce cred eu că este o poveste crudă pe alocuri, dar totodată onestă și optimistă.

Mi-am imaginat că Paula sunt eu, și chiar am fost uneori. Îmi doresc ca cititorii să se regăsească și ei în parcursul acesteia, în special în partea a doua, unde călătoria devine mai lină. Am și încheiat cartea cu capitolul Acasă și nu întâmplător, ci pentru că, cred cu tărie în faptul că „copilăria este inima tuturor vârstelor” și atunci, de acolo trebuie să începem vindecarea și tot acolo este locul unde trebuie să ajungem la final, în echilibru și acceptare.” – ne-a mai transmis autoarea cărții

Inspirată de liniștea și frumusețea orașului Piatra-Neamț, Andrada a creat un cadru de siguranță și serenitate pentru Paula, reflectând astfel legătura sa profundă cu locurile copilăriei.

Sigur că m-a inspirat și orașul Piatra Neamț; liniștea acestuia, natura, peisajele, oamenii, toate au un loc special în mintea mea, iar atunci când îmi doresc să “evadez” sau chiar să mă liniștesc, mă reîntorc cu drag în Piatra.

Așa am purtat-o și pe Paula, pe străzile din oraș, pe malul apei, în mijlocul naturii, unde aceasta a reînceput să se simtă în siguranță.” a explicat ea.

Maria Andrada Oprea încurajează oamenii să petreacă mai mult timp în natură și să nu se rușineze de suferința lor, subliniind importanța cererii de ajutor specializat.

Recomandarea mea, pe care nu mă satur să o repet, este ca oamenii să petreacă cât mai mult timp în natură, departe de agitație.

Agitația nu face altceva decât să provoace și mai mult sistemul nostru nervos.

Să se reîntoarcă mereu sau să caute constant sursele de liniște, să nu se izoleze, să nu se rușineze de suferința lor și de nevoia de a primi sprijin și ajutor specializat.” a mai spus Andrada

PUBLICITATE