Raport alarmant: majoritatea adăposturilor de protecție civilă din Neamț, neoperaționale

La finalul anului 2023, județul Neamț se confruntă cu o situație îngrijorătoare privind adăposturile de protecție civilă: din 72 de structuri, doar una este considerată operativă.

Județul Neamț se confruntă cu o situație critică privind infrastructura adăposturilor de protecție civilă. Din totalul de 72 de adăposturi, 57 publice și 15 private, cu o capacitate combinată de 6294 de locuri, doar un singur adăpost este în stare operativă.

De asemenea, procentul de adăpostire al populației în județ este de doar 1,38%.

Această realitate alarmantă subliniază vulnerabilitățile semnificative în capacitatea de reacție a județului în caz de situații de urgență.

Principalele nereguli identificate în cadrul evaluării adăposturilor includ absența sau nefuncționarea instalațiilor de filtro-ventilație, lipsa filtrelor necesare acestor sisteme și modificări structurale neautorizate care afectează operativitatea adăposturilor într-un termen de 24 de ore.

De asemenea, sunt raportate probleme legate de etanșeitatea ușilor metalice, absența unui al doilea acces și blocarea sau accesul îngreunat la ieșirile de salvare.

Aceste deficiențe grave subminează eficacitatea adăposturilor de protecție civilă și capacitatea județului Neamț de a oferi un refugiu sigur cetățenilor săi în cazul unor dezastre naturale sau situații de urgență.

Faptul că doar un adăpost din 72 este considerat operativ evidențiază nevoia urgentă de investiții în infrastructura de protecție civilă.

Mai jos, situația adăposturilor de protecție civilă din județul Neamț, conform ISU Neamț:

La nivelul județului Neamț, la finalul anului 2023, există un număr de 72 de adăposturi, dintre care 57 sunt adăposturi publice și 15 sunt adăposturi private, acestea având au o capacitate de adăpostire de 6294 de persoane (5030 public și 1264 privat).

Procentul de adăpostire al populației la nivelul județului Neamț este de 1,38 %

Neregulile principale constatate la adăposturile de protecție civilă sunt:

  • Nu funcționează/nu există instalații de filtro-ventilație;
  • Nu există filtre pentru instalația de filtro-ventilație;
  • S-au făcut modificări structurale la spațiile de adăpostire, astfel nu se poate asigura operativitatea în 24 de ore;
  • Nu sunt etanșe ca urmare a uzării excesive a garniturilor ușilor metalice;
  • Nu există al doilea acces;
  • Ieșirea de salvare este blocată/acces îngreunat;
  • Nu sunt marcate corespunzător cu însemnul protecției civile (această neregulă nu constituie un factor al stării de neoperativitate);

Dintre toate spațiile de adăpostire menționate anterior, doar unul este in stare operativă, restul fiind neoperative.

Lista adăposturilor de protecție civilă din județul Neamț o puteți citi aici: https://igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf

PUBLICITATE