Zimbrii, giganții pădurilor românești, observați în libertate în zona Agapia

În cadrul unei acțiuni de monitorizare în Parcul Natural Vânători Neamț, o turmă de zimbri a fost observată în libertate, oferind o imagine spectaculoasă a vieții sălbatice din România. Zimbrul, reintrodus în țară în 1958 după două secole de absență, demonstrează succesul proiectelor de conservare și creștere a populației acestui animal impresionant.

O scenă rară și impresionantă a fost surprinsă în Parcul Natural Vânători Neamț, unde o turmă mare de zimbri a fost observată în libertate, grație eforturilor de monitorizare ale echipei Romsilva.

Imaginile, făcute în zona comunei Agapia, evidențiază succesul programelor de reintroducere și conservare a zimbrilor în fauna României.

„Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge și la 920 de kilograme, iar femelele au o greutate mai mică, între 320 și 640 kg. Masculii sunt solitari, iar femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceștia ating maturitatea.

A fost reintrodus în România în anul 1958, de către silvicultorii români, prin aducerea, din Polonia, a doi zimbri, numiți Podarec și Polonka, la două secole după dispariția lui din fauna țării. Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamț.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț.

Parcul Natural Vânători Neamț se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.” – transmite Romsilva

PUBLICITATE