În atenția șoferilor din Piatra-Neamț! Care este amenda dacă circuli pe banda destinată transportului public

ACTUALIZARE: Primăria Piatra-Neamț a acoperit, între timp, indicatoarele rutiere de pe variantă (str. Dimitrie Leonida – b-dul 9 Mai) care prevăd restricții pe benzile destinate transportului public, iar Poliția Neamț transmite că șoferii pot circula pe prima bandă până când tronsonul de drum va fi predat administratorului (Primăria Piatra-Neamț). (vezi articol AICI)

În ultima perioadă au „sărit” de tot sacii care acopereau indicatoarele rutiere ce se află pe varianta municipiului Piatra-Neamț (str. Dimitrie Leonida – b-dul 9 Mai)

Astfel, odată vizibil, un semn de circulație trebuie obligatoriu respectat conform legii. La acest moment nu au fost aplicate sancțiuni, iar polițiștii din Piatra-Neamț doar le-au recomandat șoferilor să circule conform semnalizării rutiere.

Șoferii care circulă pe benzile destinate transportului public ar trebui să știe că sunt pasibil de amendă atât timp cât semnalizarea rutieră este prezentă pe acea bandă.

Potrivit reprezentanților Poliției Neamț, conform legii, șoferii care sunt prinși pe banda destinată transportului public de persoane, semnalizată ca atare, sunt pasibili de 6-8 puncte de amendă.

La articolul 101, punctul 16 din O.U.G. 195 din 2002, constituie contravenție și se sancționează cu 6-8 puncte amendă, nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi.

Totodată, articolele 42 și 43 prezintă reguli cu privire la circulația pe benzi.” – ne-au declarat reprezentanții Poliției Neamț

Astfel, conform articolelor 42 și 43, autovehiculele care nu sunt destinate transportului public nu au voie să folosească prima bandă, iar autobuzele și taxiurile nu vor putea folosi banda de lângă axul drumului.

  • „Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.” art. 42
  • „Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane, semnalizată ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectiva.” – art. 43

PUBLICITATE