Dezbatere publică, la Neamț, pe marginea legii voucherelor de vacanță

Senatorul PNL Neamț, Eugen Țapu-Nazare, a început o serie de dezbateri pe marginea legii privind acordarea de vouchere de vacanță finanțate din bugetul de stat pentru angajații din mediul privat.

Legea a fost depusă în parlament unde, Consiliul Economic și Social dar și Consiliului Legislativ au dat aviz pozitiv.

Prin această lege, aproximativ 4,2 milioane de salariați din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 lei/an/salariat, similar cu salariații din sectorul bugetar. Contravaloarea acestora va fi asigurată din bugetul de stat, fără nicio presiune suplimentară pe angajatori.

În acest context, împreună cu Camera de Comerț și Industrie Neamț și PNL Neamț, senatorul Eugen Țapu-Nazare a invitat astăzi, 7 aprilie, la o dezbatere publică asociațiile patronatele din turism, sindicatele, reprezentanți ai administrației publice locale, alți actori din societatea civilă și entități private pentru a discuta pe larg despre această Propunere legislativă, dar și pentru a identifica alte măsuri pe care le va promova în sprijinul sectorului privat.

„Am început seria dezbaterilor publice din țară la Piatra Neamț. Acasă!

Pentru că îmi doresc ca Legea  prin care să acordăm vouchere de vacanță și celor 4,2 milioane de salariați din sectorul privat  să fie cât mai clară, suplă, aceste dezbateri sunt mai mult decât necesare, iar orice părere este binevenită.

Așa cum mai spus, prin această Propunere legislativă, care se bucură de sprijinul premierului Nicolae Ciucă, motiv pentru care îi aduc mulțumiri publice și care are deja avizul Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social, se elimină discriminarea dintre salariații din sectorul privat și cei din sectorul bugetar. Angajatorii nu vor suporta nicio presiune financiară, voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 lei, fiind suportate integral din bugetul de stat. În condițiile în care fiscalitatea pe angajat în România, de 40,85%, este cea mai mare din Uniunea Europeană, unde media este de cca. 26%-27%, voucherele de vacanță reprezintă un mijloc de relaxare a fiscalității. În plus, voucherele reprezintă și o pârghie de fidelizarea a forței de muncă, lipsa acesteia fiind principala problemă cu care se confruntă mediul privat.

Celor care cred că este un efort financiar prea mare, le spun că se înșeală. Nu discutăm despre un ajutor, ci despre o infuzie de capital. Studiile pe care le-am prezentat celor prezenți, studii realizate de renumiți profesori de la ASE București, vorbesc foarte clar de o creșterea PIB cu cel puțin 1%, de crearea a 150.000-200.000 de noi locuri de muncă, pentru că întreaga sumă intră în economie și generează venituri la bugetul statului.

Principalii beneficiari sunt antreprenorii din turism, cei din HoReCa, dar efectele pozitive sunt mult mai mari și se regăsesc în industriile pe orizontală (transport, comerț, servicii, industria alimentară etc).

În concluzie, la Piatra Neamț a fost o dezbatere utilă, ceea ce mă determină să continui acest turneu al consultărilor. Mulțumesc public domnului Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, domnului Daniel Kudera, directorul Finanțelor Publice Neamț, colegilor mei liberali, George Lazăr, președintele PNL Neamț, și deputatului Laurențiu Leoreanu, tuturor celor prezenți.

Urmează alte cîteva 8 – 10 județe (Suceava, Maramureș, Brașov, Sibiu, Prahova, Constanța, Argeș, Caraș Severin etc) în care mă voi întâlni cu antreprenori, asociații patronale din turism, autorități locale, alte entități interesate.” – a fost mesajul senatorului Eugen Țapu-Nazare.

Și președintele PNL Neamț, George Lazăr, a ținut să prezinte proiectul de lege ca un proiect care impactează extrem de eficient atât economia României, atât sistemul privat din fiecare județ în parte cât și fiecare cetățean.

„Felicitări o spun și în fața presei pentru că e un proiect de sorginte liberală. E un proiect care impactează, în primul rând, mediul privat, ceea ce este extrem de important pentru o economie națională și sigur și pentru economia județeană sau locală pentru că mediul privat este cel care ține saua este motorul economiei și a aducerii de bani în plus în bugetele locale, județean sau național.

Cred că acest proiect are trei componente extrem de importante, așa cum au spus și ante-vorbitorii mei, pe de o parte se adresează persoanei, omului, pentru că politica liberală în general este o politică care se adresează cetățeanului și punem omul, persoana, pe primul loc în pozițiile pe care noi liberalii le construim în România și inclusiv în județul Neamț astfel ajungem ca aproximativ 4.2, 4.4 milioane de persoane care lucrează în mediul privat să primească aceste vouchere de vacanță de 1450 RON fiecare, bani de care se pot bucura în sensul de a își petrece o vacanță sau un sejur în diferite localități sau diferite locuri din România cu potențial turistic.

În afara faptului că impactăm pozitiv pe cei care lucrează în mediul privat impactăm pozitiv bugetul național pentru că această sumă de bani care va fi acordată din bugetul consolidat al statului către aceste vouchere de vacanță practic se vor întoarce în plus bani în bugetul consolidat al statului și trei la mână foarte important tot ceea ce înseamnă domeniul Horeca tot ce înseamnă domeniul turismului și domeniul conex al turismului vor avea un impact pozitiv pentru că și noi aici județul Neamț suntem pe harta turismului România, sigur nu cred că suntem pe un loc fruntași așa cum ne am dori astăzi dar cu o gândire, zic eu, într-un exercițiu cu mediul privat împreună cu specialiști care înseamnă peisagistică urbană sau județeană, cu autorități publice locale sau județene putem gândi un program în următorii 8, 10, 12 ani pentru județul Neamț de a-l pune pe harta turismului și le aduce investiții substanțiale în județul Neamț pentru a fi într-adevăr un județ turistic în care să avem adresabilitate pentru atât pentru compatrioții noștri pentru concetățenii noștri în alte județe sau în alte regiuni ale țării și de ce nu și pentru cei care vin din străinătate.” – a spus George Lazăr

PUBLICITATE