DSP Neamț, despre vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă administrarea vaccinului Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. – transmite DSP Neamț

Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.

La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg).

Vaccinul pentru copii ar putea fi disponibil după data de 20 decembrie.

Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Cele mai frecvente reacții adverse observate la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani sunt similare cu cele apărute la persoanele cu vârste de 12 ani și peste.

Acestea includ durerea la locul injectării, oboseală, dureri de cap, înroșire și tumefiere la locul injectării, dureri musculare și frisoane.

Aceste reacții adverse sunt de obicei ușoare sau moderate și se ameliorează în câteva zile după vaccinare.

Siguranța și eficacitatea vaccinului, atât la copii, cât și la adulți, vor continua să fie monitorizate îndeaproape, vaccinul fiind utilizat în campaniile de vaccinare din statele membre UE, prin sistemul de farmacovigilență al UE și prin studiile în curs și suplimentare efectuate de compania producătoare și de autoritățile europene.

În județul Neamț activitatea de vaccinare a copiilor de 5-11 ani, se va desfășura în 4 centre de vaccinare fixe:

• „Colegiul Tehnic Miron Costin” din Roman,
• „Casa fotbalistului”, din satul Cotu Vameș, comuna Horia,
• „After school”, din Poiana Teiului,
• „Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ”

PUBLICITATE