Poate aude și Carabelea: există capace autonivelante care să nu ne mai distrugă mașinile

Municipiul Piatra-Neamț are o suferință veche: capacele de canal prost montate și care distrug constant mașinile pietrenilor.

Am așteptat de la noul primar Andrei Carabelea și de la echipa acestuia, o nouă viziune în administrarea infrastructurii din municipiu. Am așteptat ca #NouaPiatra cu care se mândrește primarul să schimbe din lucrurile proaste sau de mântuială făcute de administrația Chitic.

Au trecut 8 luni de zile și nu am văzut nicio îmbunătățire. Ba din contra am zice, dacă este să ne referim la infrastructură, iar cel mai bun exemplu este ridicarea la cotă a canalelor de pe str. Ștefan cel Mare. Deplorabil!

Și ca să nu se mai plângă primarul Carabelea că este criticat într-una, de această dată îi oferim și soluții: în locul capacelor de canal cu ramă de beton armat care se dislocă sub trafic şi scutură maşinile care trec pe drum, ar putea folosi capace autonivelante, așa cum se folosesc în municipiul Oradea, spre exemplu.

Directorul societății Drumuri Bihor, Dorel Crăciun, explică foarte clar: „Vechile capace cu ramă de beton armat sunt atât de grele încât pot fi montate doar cu utilaje. Acestea se fixează astfel încât deasupra rămân 4 centimetri pentru stratul de uzură. Problema este că betonul este rigid, asfaltul semirigid, iar sub trafic apar vibraţiile şi fisurile.

Prin comparaţie, capacele de canal autonivelante sunt atât de uşoare încât pot fi montate cu mâna şi ridicate la nivelul carosabilului.

Când se toarnă stratul de binder fixăm capacul în asfalt, iar la trecerea cilindrului compactor acesta se aliniază la nivel. După ce s-a întărit binderul, ridicăm capacul cu 4 centimetri, se toarnă stratul de uzură, iar la a doua trecere a cilindrului compactor capacul de canal adus la nivel rămâne încastrat„, a explicat Crăciun.

Directorul este convins că, folosind această tehnologie, noile capace de canal vor fi mult mai rezistente şi nu se vor mai impune reveniri ulterioare pentru nivelarea lor, acestea având o garanție de 10 ani.

Acesta poate fi un exemplu de bune practici pentru primarul Carabelea, în cazul în care va dori să îl aplice.

PUBLICITATE