Orban: Contacții pacienților Covid, vor fi puși în izolare la domiciliu

Premierul Ludovic Orban a declarat, astăzi, că a cerut DSP-urilor şi autorităţilor implicate să aibă bazele de date cu persoanele infectate, cele care s-au externat la cerere şi cele care au fost stabiliţi contacţi, în urma anchetelor epidemiologice, pentru a fi pregătite atunci când intră în vigoare Legea privind carantina şi izolare, respectiv marți.

Întrebat ce verificări trebuie să facă autorităţile, premierul a spus că a cerut DSP-urilor să fie pregătite în organizarea bazelor de date şi dispunerea măsurilor de protecţie pentru persoanele infectate.

Legea dispune măsurile şi autorităţile care decid lucruri care ţin de epidemie, respectiv cine stabileşte măsurile de izolare, măsurile de carantinare, măsurile care privesc tratarea pacienților.

Am solicitat direcţiilor de sănătate publică, cele care vor avea obligaţia să dispună masurile de protecție sanitară, să fie pregătiți, să îşi organizeze bazele de date, să dispună măsurile de protecţie privitoare la: persoanele diagnosticate cu COVID-19 care au ieşit din spital (deciziile de a asigura tratarea la domiciliu), persoanele care sunt diagnosticate (să intre în evaluarea medicală care este realizată la nivelul spitalelor Covid), persoanele care sunt persoane de contact în anchetele epidemiologice să dispună măsura izolării la domiciliu.”, a declarat Orban.

Totodată, premierul Ludovic Orban spune că i-a fost greu să înțeleagă procedura contestării în instanță a carantinei și izolării și i-a sfătuit pe români în acest sens să nu stea în spital doar cele 48 de ore prevăzute de lege, ci să aștepte „măcar cinci zile” pentru a vedea cum evoluează boala.

Premierul a mai precizat că la ora actuală sunt sancțiuni, de la amenzi la posibilitatea de a suspenda activitatea pentru cei care nu respectă măsurile.

Reamintim că Senatul a adoptat ieri seară, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind carantina şi izolarea. Legea a fost trimisă la promulgare. (vezi articolul AICI)

Declaraţii de presă susţinute de premierul Ludovic Orban după participarea la videoconferința cu prefecții și șefii structurilor MAI

Declaraţii de presă susţinute de premierul Ludovic Orban după participarea la videoconferința cu prefecții, șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19#LudovicOrban #Covid19 #MAI

Gepostet von Guvernul României am Freitag, 17. Juli 2020

PUBLICITATE