Secretele Barajului Bicaz mărturisite de proiectantul Dimitrie Leonida

Barajul de la Bicaz este a fost proiectat de renumitul inginer Dimitrie Leonida, un bulevard din Piatra-Neamț purtându-i astăzi numele.

Pe hârtie, barajul a luat naștere în anul 1908, fiind obiectul lucrării de diploma al inginerului Leonida, la Școala Politehnică din Charlottemburg.

Adevarul.ro prezintă pe larg, în două articole, cele mai interesante cifre și secrete ale barajului.

Construcția a durat 10 ani, între 1950 și 1960, având o fundație de 40 metri înălțime, turnată în stâncă.

Specialiștii spun că nici măcar un seism de 8 grade pe Scara Richter nu-l mișcă, doar efectul unui bombardament atomic putând să-i pună probleme.

Colosul este dotat cu două seismografe, dintre care unul, foarte performant, ar fi înregistrat, în 2009, cutremurul ce a declanșat tsunami-ul devastator din Pacific.

La construcția barajului s-au folosit 1,6 milioane metri cubi de beton, acesta fiind unul special, care la contactul cu apa se impermeabilizează.

Mai multe despre secretele barajului de la Bicaz puteți în cele două linkuri de mai jos:

https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/cine-vizionarul-proiectant-barajului-bicaz-este-copilul-meu-secretele-imensei-constructii-1_5eb7b0145163ec4271a14c11/index.html

https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/secretele-celui-mai-mare-baraj-construit-raurile-romaniei-afla-imensul-labirint-interiorul-colosului-beton-1_5e36ac535163ec4271b0be9c/index.html

PUBLICITATE