În România este sărbătorită, astăzi, Ziua Tatălui

Ziua tatălui se sărbătoreşte în România în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 14 mai 2023, fiind instituită prin Legea nr. 319/2009. Prin acelaşi act normativ a fost instituită şi Ziua mamei, care se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai.

Ziua Tatălui și Ziua Mamei au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010.

Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu.

Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților.

Conform acestei legi ziua tatălui se va sărbători în a doua duminică a lunii mai.

Tot cu aceeași ocazie s-a legiferat sărbătorirea Zilei Mamei în prima duminică a lunii mai. Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului.

România era printre puținele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiție a sărbătorii zilei tatălui.

Totodată, cele două zile, atât cea pentru celebrarea mamei cât şi cea dedicată tatălui, au fost propuse spre a fi sărbătorite în luna mai, ţinând cont de faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internaţională a familiilor, dar şi de sărbătorirea Zilei copilului la 1 iunie.

Astfel, trei săptămâni consecutive sunt marcate de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.

Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, în data de 9 mai 2010 (în a doua duminică a lunii mai).

Anul acesta ziua tatălui se sărbătorește în 13 mai 2020. Datele calendaristice în care se va sărbători ziua tatălui sunt următoarele: 12 mai 2024 și 11 mai 2025.

PUBLICITATE