Veste bună pentru firme! NU vor mai fi sancționate de ANAF sau ITM fără a fi prevenite


Firmele din România nu vor mai fi sancționate de organele de control ale statului, precum ANAF și ITM, decât dacă au fost înainte prevenite și îndrumate să își remedieze neregulile și ele nu s-au conformat în termenul stabilit. Noua regulă este prevăzută în Legea prevenției, anunțată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Legea ar urma să fie aprobată de Guvern până în 23 februarie. Pentru a intra în vigoare, ea mai trebuie votată în Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, remis, joi, AGERPRES, scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

„Această lege va obliga autoritățile cu atribuții de control să procedeze, în primul rând, la educarea și perfecționarea antreprenorilor, precum și la prevenirea greșelilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă înainte nu a fost îndrumat și prevenit”, precizează sursa citată.

După expirarea termenului de conformare, autoritățile pot relua controlul iar în situația în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, se pot aplica sancțiunile prevăzute de actele normative.

Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de 5 ani.

Mecanismul de funcţionare a prevenţiei va fi următorul:
– Agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea contravenţională la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie;
– Acesta va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă;
– Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare;
– După expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul să reia controlul;
– În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative;
– Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani. – notează zf.ro

„Componenta de prevenție trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri iar o măsură de prevenție înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp prețios oferit întreprinzătorului pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de așteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătățirea modului în care acesta funcționează”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu.

Legea prevenției se va aplica pentru sancțiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securității și sănătății în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Legea contabilității, Legea dialogului social, Legea privind înființarea și dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidență a salariaților.

Legea prevenției nu va fi aplicată în cazurile în care un pericol pentru constatarea situației fiscale, există un pericol grav și iminent de accidentare pentru salariați sau se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Spre exemplu, Legea prevenției nu se aplică pentru sancțiunile prevăzute pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancțiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenției deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancționarea acestei fapte.

D.M.B.
sursa: Agerpres
PUBLICITATE