Un fost monah de la Petru Vodă în vizorul Patriarhiei pentru participarea la proteste

Patriarhia Română dezaprobă acțiunile unui monah exclus din obștea mănăstirii Petru Vodă, județul Neamț. Acesta a participat la sfințirea a 100 de cruci din lemn pe terenul dedicat viitoarei mega-moschei din București dar și la protestele spontane din localitatea Pungești, județul Vaslui, în urmă cu doi ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Zeci de persoane și doi preoți au participat la sfințirea a 100 de cruci din lemn pe terenul dedicat viitoarei mega-moschei din București. Cei care au participat la această acțiune speră ca prin acțiunile lor să împiedice construirea moscheii.
În urmă cu câteva zile, pe același teren a fost pusă o cruce de piatră de o tonă, înainte de a fi îngropați câțiva porci.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis un comunicat prin care subliniază că Patriarhia dezaprobă acțiunile de învrăjbire între cultele religioase!

Patriarhia Română își exprimă surprinderea și dezaprobă acțiunea organizată, fără binecuvântarea (aprobarea) Arhiepiscopiei Bucureștilor, în seara zilei de 14 septembrie 2015, pe terenul din București atribuit comunității musulmane, în care au fost implicați trei clerici cu statut necanonic: un preot pensionat din București, prezent acolo fără binecuvântarea Bisericii (care va fi cercetat pentru încălcarea regulamentelor bisericești), precum și doi monahi, unul exclus din obștea mănăstirii Petru Vodă, județul Neamț, iar celălalt, din județul Vaslui, fără apartenență canonică la o obște monahală.

De altfel, cei doi monahi au participat și la protestele spontane din localitatea Pungești, județul Vaslui, în urmă cu doi ani.

Acțiunea provocatoare organizată în seara zilei de 14 septembrie 2015 contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe și Legii Cultelor 489/ 2006 care stipulează că ‘în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase’. (art. 13)

Patriarhia Română își reiterează poziția fermă de respingere a oricărei forme de învrăjbire etnică și religioasă și îndeamnă la respect, înțelegere și toleranță față de cei de alt neam, cultură și credință.

De asemenea, reamintim că orice provocare poate avea drept consecință o inițiativă similară asupra unei comunități ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părți ale lumii unde se află români. Este ușor să provocăm conflicte, cu consecințe imprevizibile, dar e mai înțelept să le evităm, mai ales în contextul lumii de astăzi.

PUBLICITATE