Stațiunea Durău, asaltată de turiști. Salvamontiștii au început intervențiile


Daca in seara zilei de Craciun si in prima zi, turistii au preferat sa petreaca mai mult „la gura sobei” si n-au existat evenimente notabile, pe 26, vremea frumoasa cu o temperatura de -2/0 grade a facut ca majoritatea vizitatorilor Statiunii Durau sa intreprinda drumetii pe traseele din vecinatate sau sa practice, dupa preferinte, schiul sau saniusul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Salvatorii montani au efectuat o activitate intensa de prevenire a accidentelor in zona inalta a masivului, zapada relativ mica crescand tentatia unor excursionisti de a se aventuara in zone nemarcate, ignorand riscurile dar si legislatia ariilor proteajate.

S-a intervenit operativ in cazul unui schior de 33 de ani din Iasi, care a suferit un traumatism de membru inferior, datorat unui securit care nu a functionat. I s-a imobilizat membru si a preferat sa plece spre localitatea de bastina, refuzand ambulanta.

In jurul orei 16:00, Baza de interventie Durau a fost solicitata de un grup de patru persoane( tot din Iasi) care se ratacisera in zona Cascada Duruitoarea, iar in jurul orei 17:00 personalul bazei a acordat primul ajutor si a predat la ambulanta un tanar de 34 ani (Iasi) care suferise o criza cardiaca.

Numarul in crestere al solicitarilor privind crizele cardiace ale excursionistilor a facut ca, cu ajutorul Consiliului Judetean spre final de an, Baza de Interventie Durau sa fie dotata cu un defibrilator portabil de ultima generatie si pentru anul 2017 avem promisiuni ca un aparat similar dotat in plus cu EKG( electro cardio graf) o sa fie si in dotarea echipelor care deservesc Baza de Interventie Dochia.

Incepand de maine se asteapta sosirea masiva a turistilor care vor petrece Anul Nou in hotelurile si cabanele din intreaga zona montana a judetului.

Exista un cod galben de ninsoare si vant puternic pentru seara de 27 ( rafale de pana la 90 km/h in zona platoului Masivului Ceahlau.
Ulterior in jurul datei de 29 temparatura aerului va scadea si pe intreaga zona se va instala gerul, temperaturile in zona inalta fiind de aproximativ -11/-15 grade. (vezi articolul – AICI)
Zilele de 31, 1 si 2 se anunta insorite dar cu temperaturi scazute -5/-8

D.M.B.
sursa: Salvamont Neamț
PUBLICITATE