Se întâmplă în România – Etnobotanice scoase la vânzare de ANAF


Purtătorul de cuvânt al DIICOT, a declarat pentru presă că într-un magazin care aparție ANAF, din Târgu Jiu, s-au descoperit peste 900 de pliculețe cu droguri de mare risc, puse la comercializare. Pliculețele au fost puse în vânzare cu 25 de bani bucata.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Toate cele peste 900 de plicuri care se vindeau cu denumirea de îngrăşămint în magazinul ANAF din Târgu Jiu sunt droguri, arată analiza chimică realizată la un laborator de specialitate la cererea DIICOT.

Dintre ele, mai mult de jumătate sunt considerate droguri de mare risc.

Raportul de analiză solicitat de DIICOT după ridicarea pliculeţelor din magazinul ANAF confirmă faptul că 600 dintre ele sunt droguri de mare risc, în timp ce celelalte 300 conţin substanţe psihoactive.

„A venit raportul preliminar. Sunt droguri de risc şi mare risc, dar cu menţiunea că ele la momentul acela (al confiscării – n.r.) nu erau considerate droguri. Toate sunt. Cam 600 sunt droguri de risc şi de mare risc şi vreo 300 sunt substanţe psihoactive. Deci toate sunt droguri. (…) Pe pliculeţe scria îngrăşământ natural, chestii din astea”, a declarat, pentru wall-street.ro, Mihaela Porime, procuror şef la structura centrală a DIICOT

Motivul pentru care drogurile au ajuns la comercializare pare a fi faptul că legislația care incriminează etnobotanicele a fost introdusă după confiscarea plicurilor. Plicurile cu „îngrășăminte” au fost confiscate în 2011 din cauza unor nereguli vamale, pentru că au fost aduse din strainatate de catre o firmă fără ca aceasta sa aibă actele necesare pentru a importa astfel de produse.

În 2016, o comisie format la nivelul acestei instituţii a stabilit că sunt produse care pot fi valorificate prin magazinele ANAF, în fapt verificându-se doar valabilitatea produselor, nu şi conţinutul.

Imediat ce s-au pus în vânzare, procurorii DIICOT le-au confiscat, iar acum angajaţii de la Vamă şi ANAF Târgu-Jiu sunt cercetaţi pentru punerea în circulaţie a drogurilor de mare risc.

D.M.B.
PUBLICITATE