Salvamont Neamț – intervenție pe Ceahlău pentru o femeie din Piatra-Neamț


Chiar dacă, teoretic, vârful sezonului a trecut, afluxul de turiști se menține la cote foarte ridicate, incomparabile cu sezoanele precedente.  Aglomerația cea mai mare a fost sâmbătă când peste 700 de excursioniști au urcat muntele (400 fiind înregistrați numai în punctul de acces din Durău).
Vremea a fost deosebit de frumoasă și o să se mențină în aceiași parametri conform prognozelor și în următoarele zile chiar dacă temperaturile maxime la nivelul cotei 1800 nu mai depășesc 16 grade iar minimele se vor îndrepta noaptea spre 5 grade.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Dacă până duminică la ora 16:00 nu se înregistrase nici un eveniment neplăcut, în jurul orei 17:10 am fost solicitați să intervenim în zona Cascadei Duruitoarea-Viezuri pentru acordarea primului ajutor și transportul unei persoane de sex feminin din Piatra-Neamț care a suferit o fractură de membru inferior drept. Transportul a fost destul de dificil, victima cântărind puțin peste 100 kg. ceea ce forțează atât limitele salvatorilor cât și a echipamentului de transport.
Intervenția făcută de personalul aflat în Baza Durău s-a încheiat în jurul orei 19:50 când victima a fost preluata de SMURD.

Baza Dochia a acordat asistență în alte 3 cazuri (o ruptură musculară și două entorse) care nu au necesitat asistență medicală specializată.
În jurul orei 22:00 Dispeceratul Național Salvamont ne-a făcut legătura cu un grup de 4 turiști din Galați care se rătăciseră fiind surprinși de lăsarea întunericului și lipsa lanternei. Au fost localizați în zona confluenței pârâurilor Rupturi -Martin și conduși în stațiunea Durău.

Astfel de cazuri de rătăcire sunt specifice sfârșitului de sezon și practic întregii perioade de toamnă. Noaptea se lasă din ce în ce mai devreme și mai rapid (amurgul lung al zilelor de mai-iulie-august dispare) iar în pădure întunericul se instalează mai devreme cu aproximativ 30 de minute decât în locurile deschise.
Turiștii ar trebui să țină cont de acest aspect și să se retragă din munte mult mai devreme mai ales dacă nu au echipamentele obligatorii corespunzătoare drumețiilor montane. Luminile (led) cu care sunt dotate telefoanele mobile nu pot ține loc de lanterne având doua deficiențe majore: au raza de emisie luminoasă foarte scurtă ceea ce te împiedică să vezi detaliile de orientare și timpul de utilizare în condițiile în care telefonul este proaspăt încărcat undeva la 30-40 de minute. În final poți rămâne noaptea în pădure sau mai rău, în zona de abrupt stâncos și fără lumină și fără posibilitatea de a comunica cu echipa de salvare.” – se arată în comunicatul Salvamont Neamț

Dan Mihail B.
PUBLICITATE