Primarul Dragoș Chitic, pregătit și pentru ultima „moștenire” de la Gh. Ștefan


Primarul Dragoș Chitic, a ținut astăzi, 27 aprilie, o conferință de presă pentru a face precizări privind executarea silită a municipalității pentru un credit contractat de Perla Invest în 2007.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din start, primarul a ținut să precizeze că de la preluarea mandatului primăria Piatra Neamț se confrunta cu 3 mari probleme: datoria către Eon (peste 60 de milioane lei), și situația societăților Urban și Perla Invest.

DSC_2046„Legat de Hotărârea Judecătoriei Piatra-Neamț prin care s-a admis cererea de încuviințare a executării contractului de credit al societății Perla Invest și implicit a celui de garanție, vreau să precizez de la bun început că Primăria Piatra-Neamț va funcționa în parametri normali și știm foarte bine cum să gestionăm această situație, care nu reprezintă un risc major, ci mai degrabă tranșează o problemă pe care am tot menționat-o de-a lungul timpului. Încă de la preluarea mandatului am precizat care sunt cele trei probleme financiare ale primăriei: datoria către societatea Eon și situația celor două societăți ale Consiliului Local – Urban și Perla Invest. Așa cum am rezolvat problema Eon, unde era vorba de o datorie mult mai mare, peste 60 de milioane de lei, vom rezolva și această problemă, asigurând în același timp funcționarea normală a primăriei” a declarat Dragoș Chitic. Mai mult de atât,

„În baza OG nr. 22 din 2002, după ce Judecătoria Piatra-Neamț va comunica oficial hotărârea, Primăria Piatra-Neamț va avea un termen de 6 luni pentru a întreprinde demersuri în vederea achitării debitului, demersuri care se pot constitui într-o rectificare bugetară și alocarea unor sume și, bineînțeles, în negocieri cu banca pentru stabilirea unui grafic de rambursare a creditului, având în vedere că este vorba de o sumă mare. De altfel, OG 22/2002 prevede chiar posibilitatea de a solicita în instanță o eșalonare și a unui termen de grație” a declarat secretarul municipiului Florin Fecic.

Deși în momentul în care a fost aprobat acest credit, în 2007, primarul Dragoș Chitic nu făcea parte din Consiliul Local, a ținut să precizeze că pentru achitarea sumei executate și rezolvarea ultimei probleme moștenite din fostele legislaturi, nu va căuta vinovați, ci soluții.

„Debitul de 42 de milioane de lei provine dintr-un credit garantat de Primăria Piatra-Neamț pentru Perla Invest la începutul anului 2007, garantare ce a fost aprobată de către Consiliul Local Piatra-Neamț de la acea vreme. Încă din acel moment întreaga sumă garantată a fost prinsă în registrul datoriei publice, iar până acum a fost luată în calcul în toate situațiile financiare ale instituției; datoria municipiului nu crește odată cu această hotărâre judecătorească care doar tranșează o problemă pentru a cărei rezolvare încă nu se găsise o soluție legală” a mai declarat primarul Dragoș Chitic.

PUBLICITATE