Premieră la Piatra-Neamț în domeniul geofizicii aplicate în arheologie


În perioada 5-8 decembrie 2016, Complexul Muzeal Județean Neamț, prin intermediul Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni, va organiza în colaborare cu prestigioasa Universitate „Friedrich Alexander” din Erlangen-Nürnberg (Bavaria – Germania), prin intermediul Institutului de Pre- și Protoistorie, colocviul international intitulat Beyond Excavation. Geophysics, Aerial Photography and the Use of Drones in Eastern and South-East European Archaeology.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Manifestarea va fi găzduită de către Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra-Neamț și beneficiază de contribuțiile a 54 de reputați specialiști ce activează în cadrul a 34 de instituții de cercetare prestigioase (muzeale, universitare și academice) din 8 țări europene.

Acesta este practic primul eveniment științific în domeniul geofizicii aplicate în arheologie găzduit de România, iar în ceea ce privește fotografiile aeriene realizate cu drone, colocviul de la Piatra-Neamț constituie o premieră mondială absolută. De altfel, drona aflată în proprietatea Institutului de Pre- și Protoistorie al Universității „Friedrich Alexander” din Erlangen-Nürnberg și utilizată pe teritoriul României de către Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni al Complexului Muzeal Județean Neamț, este primul echipament de acest tip înregistrat oficial în țara noastră de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română exclusiv pentru cercetare științifică.

Manifestarea abordează o temă din ce în ce mai prezentă în cercetarea arheologică interdisciplinară modernă, ca urmare a beneficiilor pe care aceste tipuri de investigații neinvazive îl au asupra protejării, cercetării și valorificării patrimoniului cultural mobil și imobil, devenit în epoca globalizării deopotrivă patrimoniu național și universal.

Prin intermediul unor astfel de demersuri pot fi obținute date deosebit de importante pentru autoritățile locale și centrale cu privire la amplasamentul obiectivelor de patrimoniu, forma și dimensiunile acestora, intensitatea locuirilor specifice diferitelor epoci și civilizații, gradul de conservare al vestigiilor și anumite caracteristici ale mediului natural. Astfel, pot fi luate măsuri optime de protejare, cercetare și valorificare a patrimoniului, în baza cadrului legislativ în vigoare și în funcție de resursele umane, materiale și financiare avute la dispoziție.

Dată fiind importanța acestor tipuri de investigații, precum și interesul crescând manifestat în ultima vreme față de ele, avem convingerea că evenimentul de la Piatra-Neamț va constitui un bun prilej de schimb de experiență între specialiști, care cu acest prilej vor face publice în premieră rezultatele ultimelor lor cercetări în domeniu.

În ceea ce îl privește, Complexul Muzeal Județean Neamț va continua derularea unor astfel de demersuri de cercetare științifică și în viitor, cu scopul protejării, cercetării și valorificării patrimoniului cultural mobil și imobil al Neamțului, atât în beneficiul specialiștilor, cât și al publicului.

beyound-excavation-mare-2-12-2016

D.M.B.
PUBLICITATE