Oameni de afaceri din Neamț, trimiși în judecată de DNA


Biroul de Informare și Relații Publice al DNA a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2016, având ca obiect infracțiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților HANDARIC VALENTIN, MĂSTĂCĂNEANU VIOREL și NEGURĂ MIHAI, administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 – 2007, inculpații Handaric Valentin, Măstăcăneanu Viorel și Negură Mihai, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, au implementat câte un proiect denumit „Investiții pentru îmbunătățirea prelucrării primare a lemnului – utilaje pentru gaterarea buștenilor, tocarea și brichetarea deșeurilor” finanțat prin fonduri S.A.P.A.R.D.
Cei trei inculpați au folosit cu rea credință documente și declarații false, inexacte, ce au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 855.607 lei, fonduri nerambursabile S.A.P.A.R.D., pentru fiecare proiect în parte.
Cele trei proiecte au fost identice, iar procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziționarea liniei tehnologice pentru gaterarea buștenilor a fost pur formală, selecția ofertelor fiind aparentă. Astfel, cei trei beneficiari au depus la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) oferte de la aceleași societăți din Italia (5 oferte) și România (o ofertă), iar invitațiile de participare la procedura și ofertele primite sunt identice. Inculpatul Handaric Valentin s-a ocupat efectiv de procedura de achiziție – solicitarea și primirea de oferte – atât pentru societatea a cărui administrator era cât și în numele celorlalți doi beneficiari.

În cauză, Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaților cu sumele reținute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

D.M.B.
PUBLICITATE