Noi terapii gratuite pentru copiii cu dizabilități din Piatra Neamț


Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Piatra Neamț din structura DGASPC Neamț vine în întâmpinarea părinților copiilor cu dizabilități cu noi terapii gratuite, toate având scopul de a ajuta la recuperarea și integrarea socială a celor mici. Specialiștii centrului oferă terapie educațională, terapie ocupațională, terapie prin învățare, terapie prin joc dar și meloterapie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Toate acestea se adresează copiilor care suferă de autism, boli cronice, care au probleme senzoriale, de învățare, dezvoltare, fizice sau motrice precum și copiilor care suferă de tulburări de dezvoltare, mentale sau de comportament. Aceste noi servicii se adaugă altora care se oferă de multă vreme, precum terapia psihologică, individuală şi de grup, kinetoterapie, logopedie, stimulare senzorială, terapie ABA, terapie Vojta ori consilierea părinţilor. Terapiile se fac gratuit copiilor cu dizabilități sau care au cerințe educative speciale iar accesul se face în baza unor solicitări scrise din partea părinților precum și a unui dosar care să ateste nevoile fiecărui copil în parte. Ulterior, se face o evaluare și se acordă un punctaj în baza căruia se face accesul la terapii. Prioritate la programele de terapie și consiliere au copiii din familii cu venituri reduse iar serviciile gratuite sunt oferite pe o perioadă de maximum 2 ani.

„Copiii cu dizabilități reprezintă o categorie socială aparte, care nu au timp să aștepte. Dacă sunt lăsați să se dezvolte fără ajutorul de care au nevoie, personalitatea viitorului adult are cu siguranță de suferit. De aceea suntem preocupați permanent să ne diversificăm serviciile și terapiile destinate acestor copii astfel încât să contribuim decisiv la ameliorarea sănătății lor pentru a-i face cât mai independenți. Considerăm că participarea la terapii specifice va conduce la îmbunătățirea calității vieții și la integrarea socială mai facilă a copiilor astfel încât nici un efort nu este prea mare“, a precizat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

În județul Neamț sunt peste 2.300 de copii încadrați într-un grad de handicap, aceștia avînd diverse dizabilități. Mulți dintre ei necesită tot felul de terapii care să conducă la integrarea lor cît mai eficientă în societate. O parte dintre aceste terapii pot fi efectuate gratuit în cadrul Centrului de Recuperare de Zi dar sunt oferite și la domiciliul copiilor de către o echipă mobilă de specialiști formată din psiholog, kinetoterapeut, maseur și asistent social.

PUBLICITATE