Noi prevederi privind impozitul pe veniturile firmelor valabile în anul 2017


Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ informează că, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 16 din data de 06.01.2017 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, potrivit actului normativ anterior menţionat, începând cu data de 1 februarie 2017, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 îndeplinesc următoarele condiţii:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

• au realizat venituri, altele decât cele obţinute din desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 48 alin. (6), respectiv:
– activităţi în domeniul bancar;
– activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
– activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
– desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale.

• au realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;

• au realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro (faţă de 100.000 euro conform prevederilor legale în vigoare la data de 31.12.2016). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;

• capitalul social al acestora este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;

• nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile, respectiv de 4,5411 lei/euro la data de 31.12.2016.

Modificarea condiţiei referitoare la nivelul veniturilor realizate (de la 100.000 euro la 500.000 euro) au ca şi consecinţă faptul că, societăţile comerciale care au realizat la 31.12.2016 peste 100.000 euro dar nu au depăşit 500.000 euro, sunt obligate să achite impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu data de 1 februarie 2016. Totodată, aceste persoane juridice au obligaţia de a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 25 februarie 2017 inclusiv, prin depunerea ,,Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”, formular 010 .

Totodată, până la data de 25 februarie 2017 se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 – 31 ianuarie 2017, rezultatul fiscal ajustându-se corespunzător acestei perioade fiscale.

Pentru anul 2017, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
– 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi;
– 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.

O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, exceptând situaţia în care, la data înregistrării în registrul comerţului, capitalul social al acesteia este deţinut de stat sau unităţile administrativ-teritoriale sau intenţionează să desfăşoare activităţi în domeniul bancar, asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, jocurilor de noroc, activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale.

Totodată, de la data de 1 ianuarie 2017 au intrat în vigoare prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, potrivit cărora persoanele juridice române nou-înfiinţate care, la data înregistrării în registrul comerţului, au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei pot opta pentru plata impozitului pe profit, această opţiune fiind definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiţie nu este respectată, persoana juridică va plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei. Microîntreprinderile existente care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei pot opta pentru plata impozitului pe profit începând cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul în care această condiţie este îndeplinită. Opţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice respective. Calculul şi plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează pentru aplicarea Titlului II „Impozitul pe profit” , se efectuează luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.

În cazul în care această condiţie nu este respectată, persoana juridică va fi obligată la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, Reamintim facilitatea conform căreia, microîntreprinderile care achiziţionează case de marcat, au posibilitatea să deducă valoarea de achiziţie a acestora din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.

D.M.B.
sursa: AJFP Neamț
PUBLICITATE