Nemțenii, cei mai apreciați voluntari din România


Miercuri, 14 decembrie 2016 a avut loc a VI-a ediție a Galei Naționale a Voluntarilor, organizată de Federația VOLUM, cel mai amplu eveniment de recunoaștere a meritelor voluntariatului la nivel național. În seara evenimentului au fost prezenți aproximativ 300 de reprezentanți ai societății civile, ai companiilor și ai instituțiilor publice. Ediția de anul acesta a sărbătorit activitățile făcute cu drag, cu empatie, cu solidaritate, în intenția de a contribui la o comunitate mai bună.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Printre finaliștii serii s-au aflat și voluntarii din Neamț, nominalizați pentru proiectele care au avut impact în comunitate, derulate în anul 2016. La categoria Tineret, Asociația de Sprijin Comunitar ACS a fost nominalizată pentru proiectul ”Festivalul de Altceva”, iar Anamaria Holotă (Asociația Sens Civic) și Georgiana Mihăilă (CJE Neamț) au concurat cu alți voluntari din țară pentru titlul de voluntarul anului. Nici domeniul social nu a fost mai prejos, Ana Istrate, reprezentant al Asociației Sens Civic fiind finalistă de asemenea. Centrul de Voluntariat Neamț a fost nominalizat pentru toată activitatea derulată în 2016. Proiectul ”Vremea Curățeniei”, organizat de Asociația Sens Civic s-a aflat printre cele mai bune proiecte din domeniul Protecția Mediului și a Animalelor.

Cu mari emoții, reprezentanții ONG-urilor nemțene au luat parte la gală în așteptarea premiilor, iar acestea nu s-au lăsat așteptate. Chiar primul premiu a fost obținut de Anamaria Holotă, care a fost desemnată pentru a doua oară consecutiv Voluntarul Anului în domeniul tineret. Anul acesta s-a implicat activ în majoritatea proiectelor, fie ele mici sau mari („Tabăra cu Sens Civic”, „Vremea Curățeniei”), a facilitat oportunitatea ca organizația să devină partener în realizarea unor proiecte naționale, în cadrul cărora a fost coordonator („Do YourThing”) și a reprezentat cu succes asociația de fiecare dată când a avut ocazia. A devenit lucrător de tineret în cadrul rețelei naționale „tineREȚEA”, coordonată de Ministerul Tineretului și Sportului și s-a implicat în organizarea evenimentelor de consultare a tinerilor din comunitate utilizând dialogul structurat.

Titlul de Voluntarul Anului, dar de data aceasta în domeniul social a fost obținut de Ana Istrate. În Asociația Sens Civic, Ana s-a remarcat în mod special prin numeroasele activități și proiecte sociale pe care le-a organizat, care vizează copiii și tinerii din centrele de plasament, dar și copiii și tinerii din zone defavorizate, precum proiectul scris și coordonat de ea: „Tabăra cu Sens Civic”, realizat în două ediții (2014 și 2016), unul dintre cele mai importante proiecte ale asociației.  Îi place ceea ce face și acest lucru este vizibil în rezultatele acțiunilor desfășurate și în faptul că organizația noastră crește puțin câte puțin.

Spre finalul serii, cu mari emoții, Centrul de Voluntariat Neamț creat de Asociația de Spriin Comunitar ACS a fost desemnat Centrul de Voluntariat al anului. În cele 18 luni de existență, centrul se mândrește cu 200 de voluntari, un spațiu plin de căldură, de energie și de tinerețe, cu activități care deja devin cunoscute în peisajul evenimentelor locale: Jungla Urbană, Festivalul de Altceva, Baschet pentru Toți. De asemenea, în cadrul centrului, voluntarii au reușit să pună în scenă probleme întâlnite în comunitate, prin intermediul metodei teatru-forum, pentru tineri și părinții acestora. Centrul de Voluntariat Neamț se bucură de deschiderea tinerilor către activitățile de voluntariat în comunitate și se implică activ în dezvoltarea tinerilor, în activitățile de voluntariat derulate.

Rezultatele din acest an confirmă că județul nostru este printre primele la capitolul implicare. Mai mult decât atât, tinerii formează principala categorie de persoane interesate de binele comunității și împreună, au decis că fiind proactivi, e cel mai ușor să-și construiască un viitor mai bun, așa cum și-l doresc.

D.M.B.
PUBLICITATE