Nemteanul Iulian Ghergut, tinut ostatic de teroristi. Celula de criza interinstitutionala gestioneaza situatia

Iulian Ghergut, originar din Traian, comuna Sabaoani, judetul Neamt, traieste din 4 aprilie o adevarata drama!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Iulian Gherguț este originar din județul Neamț și a plecat de acasă încă de tânăr cu speranța că își va face o carieră militară și va aduna suficienți bani pentru a se întoarce într-o bună zi acasă. Potrivit apropiaților acestuia, Iulian visa ca după retragerea din domeniul militar să își cumpere o casă și să trăiască liniștit în România. Mai mult, vecinii familiei sale din satul Traian comuna Săbăoani spun că bărbatul de 39 de ani s-a căsătorit anul trecut cu o tânără din București.

Iulian Gherguț,  lucra de mai mulți ani în Africa, fiind cunoscut ca un apropiat al lui Horațiu Potra. Gherguț coordona dispozitivele de securitate de la o mină aparținând Pan African Minerals, a lui Frank Timiș

Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială), a luat notă de difuzarea, sâmbătă, a unui material video cu Iulian Gherguț și confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză, se menționează într-un comunicat al MAE transmis duminică AGERPRES

‘Celula de criză interinstituțională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic. Celula de criză interinstituțională studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video menționat. Totodată, Celula de criză interinstituțională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deținute deja de celula de criză interinstituțională conform cărora cetățeanul român se află în viață și este în bune condiții de sănătate’, se arată în comunicat.

Familia cetățeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituțională cu privire la apariția materialului video, precizează MAE.

‘În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operații de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituțională va continua efortul său, prin instituțiile sale componente, conform competențelor fiecăreia, pentru eliberarea cetățeanului român’, se arată în comunicat.

Astfel, Celula de criză interinstituțională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile și gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naționale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele și metodele specifice de acțiune, conform competențelor, se menționează în comunicat.

Celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autoritățile competente locale. De asemenea, reprezentanții Celulei de Criză mențin legătura atât cu firma angajatoare, cât și cu familia cetățeanului român.

MAE reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția.

PUBLICITATE