Nemțeanul Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, apare într-o nouă înregistrare video


Ostaticul roman Iulian Ghergut, agent de securitate rapit la 4 aprilie 2015 din nordul Burkina Faso de gruparea terorista al-Mourabitoune apare astăzi (1 noiembrie) intr-o inregistrare video in care cere guvernului roman sa faca tot posibilul pentru eliberarea sa.

In inregistrare, el poarta barba, vorbeste franceza cu un puternic accent si spune ca secventa este inregistrata la 21 septembrie. El spune ca stare lui de sanatate este buna. Ghergut spune ca se gandeste la familia lui si cere guvernului roman sa faca totul pentru eliberarea sa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Iulian Ghergut, originar din Traian, comuna Sabaoani, judetul Neamt, traieste din 4 aprilie 2015 o adevarata dramă (vezi articolul – AICI). Acesta a plecat de acasă încă de tânăr cu speranța că își va face o carieră militară și va aduna suficienți bani pentru a se întoarce într-o bună zi acasă. Potrivit apropiaților acestuia, Iulian visa ca după retragerea din domeniul militar să își cumpere o casă și să trăiască liniștit în România. Mai mult, vecinii familiei sale din satul Traian comuna Săbăoani spun că bărbatul de 39 de ani s-a căsătorit anul trecut cu o tânără din București.

Iulian Gherguț,  lucra de mai mulți ani în Africa, fiind cunoscut ca un apropiat al lui Horațiu Potra. Gherguț coordona dispozitivele de securitate de la o mină aparținând Pan African Minerals, a lui Frank Timiș.

Conform MAE, celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze.

Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.

Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.

Informaţii suplimentare:

Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform „Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României” (aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013).
Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile  şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor.

D.M.B.
PUBLICITATE